PUBLICITAT

Europa veu buits en la persecució de diner negre i demana «millores»

  • De les 40 obligacions demanades pel Consell d'Europa, Andorra només n'acompleix quatre en la seva totalitat
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Recepció de les autoritats de Moneyval, el passat 2010 Foto: ORIOL LLAURADÓ

Des del Govern es remarca habitualment el fet que ja no es consideri al país com un paradís fiscal. Tot i així, sembla que les escletxes legals per evadir obligacions o blanquejar diners encara preocupen a les autoritats internacionals, que encara troben nombroses deficiències en les limitacions legals dels bancs andorrans. Per això, ahir el Consell d'Europa va publicar un extens informe indicant el que Andorra ha de canviar per adaptar-se als requeriments internacionals.

El passat 2007, l'organisme executor del Consell d'Europa per combatre el blanqueig de diners, l'agència Moneyval, va instar a Andorra a aplicar les mesures necessàries per adaptar-se a les quaranta obligacions que segueixen tots els estats per fer efectiva la seva lluita contra el blanqueig i el finançament del terrorisme.

Cinc anys després, el Moneyval lamenta que «encara no es reflecteixen els requeriments internacionals estàndards» en matèria de persecució dels evasors, si bé «el país ha adoptat accions per reforçar la repressió i els mecanismes de prevenció» oficials.

Un 10% de legalitat / Les queixes són múltiples. En primer lloc, sembla que a les autoritats els hi preocupa la falta de mitjans per exercir el control. «Les unitats fiscals tenen recursos humans i tècnics insuficients per realitzar la seva tasca», destaca l'informe. I sense els efectius necessaris «els mecanismes de supervisió per assegurar el compliment de les normes perden efectivitat».

Les principals conclusions són que «no es treballa per parar els actius relacionats amb el terrorisme» i que «Andorra ha de millorar el control i confiscació dels actius criminals», però que no pot perquè «perd efectivitat per la falta de persecutors judicials». Per mostra, un botó: dels 40 punts que la normativa legal demana per demostrar que s'està als estàndards obligatoris europeus, Andorra només acompleix quatre en la seva totalitat. Un 10% del total. La resta d'aspectes i obligacions figuren majoritàriament com parcialment acomplertes o molt poc acomplertes. I n'hi han quatre punts que figuren com no acomplerts. Aquests estan relacionats amb altres formes de declaració bancària, amb la nul·la aplicació dels criteris de seguretat imposats per les Nacions Unides, l'incompliment total de la congelació i la confiscació de fons terroristes i la falta de detecció de l'entrada de diners per blanquejar a les fronteres.

Per aquests motius, les autoritats europees han demanat un informe explicatiu a les autoritats andorranes perquè mostrin com s'estan aplicant les característiques demanades en aquest periode de temps.

Per la seva part, el Govern va enviar un comunicat per dir que Andorra superava la fase imposada per Moneyval. Tot i així, va preferir parlar del «balanç positiu del contingut de l'informe» en relació a les mesures adoptades, sense contestar a la directa obligació que li va imposar ahir el Consell d'Europa: que «Andorra ha de millorar la prevenció i repressió del blanqueig de diners». Aquesta va ser la principal màxima relatada pel Moneyval.

L'Executiu andorrà es va limitar a expressar «el seu màxim compromís polític per continuar reforçant els mecanismes de lluita contra el blanqueig de capital».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT