PUBLICITAT

L'enduriment dels acords d'estalvi fiscal queda aturat

  • Àustria i Luxemburg van impedir l'intercanvi automàtic que busca la CE
EL PERIÒDIC
BRUSEL·LES

Periodic
Fekter, amb el comisari Olli Rehn, en una imatge d'arxiu Foto: AFP / GEORGES GOBET

Àustria i Luxemburg van impedir ahir que la Comissió Europea rebi un mandat per negociar amb Suïssa, Liechtenstein, Mònaco, Andorra i San Marino esmenes als acords signats el 2004 sobre fiscalitat a l'estalvi, tal com informa l'Agència EFE.

Les negociacions entre la Comissió i els cinc països tenen com a objectiu l'intercanvi automàtic d'informació sobre fiscalitat a l'estalvi, però Àustria i Luxemburg han bloquejat aquesta mesura des del 2009.

Aquesta decisió es va donar en el marc del consell de ministres d'Economia de la Unió Europea (Ecofin), on la ministra austríaca de Finances, Maria Fekter, va indicar que no canviarà sota cap concepte la seva postura i que compta amb el suport de Luxemburg.

Fekter va afegir que entenen que es vulgui ampliar l'abast de la mesura, i que hi donen suport, però «no debilitarem el nostre secret bancari». De la seva banda, el comissari europeu de Fiscalitat, Algirdas Semeta, es va mostrar «extremadament frustrat» pel nou bloqueig de les negociacions. Si aquestes haguessin arribat a bon port, s'hauria pogut permetre pactar acords més forts amb Suïssa, Liechtenstein, Mònaco, Andorra i San Marino.

La Comissió Europea va proposar al 2008 una iniciativa per esmenar la directiva i així ampliar la seva definició del pagament d'interessos i introduir un mecanisme millorat per identificar els propietaris de comptes.

En aquest sentit, Europa va demanar un mandat per negociar mesures equivalents amb Suïssa i altres països no comunitaris. Estats petits, com és el cas d'Andorra, per millorar informació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT