PUBLICITAT

Andorra no s'adapta als requisits internacionals en blanqueig de diners

  • El Comitè Moneyval del Consell d'Europa ha demanat a Andorra que millori els dispositius de prevenció i repressió del blanqueig de capitals
  • En l'informe fet públic avui, Moneyval també lamenta que no s'hagi adoptat fins ara el marc jurídic per la congelació d'actius vinculats al terrorisme

15052012_conseileurope

Seu del Consell d'Europa a Estrasburg.
El Comitè Moneyval del Consell d'Europa ha demanat a Andorra que millori els dispositius de prevenció i repressió del blanqueig de capitals. Així es desprèn de l'informe fet públic aquest dimarts i en el que el Moneyval posa de relleu que els avenços d'Andorra no s'adapten plenament als requisits internacionals en matèria de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme. Tot i reconèixer els avenços del Principat, l'informe destaca que les condemnes per blanqueig i els béns confiscats en processos iniciats a l'interior del país són 'modestos'. L'informe del Moneyval també lamenta que no s'hagi adoptat fins ara el marc jurídic per la congelació d'actius vinculats al terrorisme. Un altre dels punts febles que reflecteix l'informe és la manca de recursos humans i tècnics de la Unitat d'Intel·ligència Financera. El Moneyval estableix nou recomanacions específiques per a Andorra, fruit de l'informe elaborat a partir de la visita d'avaluació que va tenir lloc del 20 al 26 de març del 2011. A partir de les recomanacions fetes, Andorra haurà de presentar el març del 2013 un informe sobre l'aplicació de les millores recomanades en l'informe.
El Moneyval ha fet públic aquest dimarts el seu informe d'avaluació sobre la tasca feta per Andorra en matèria de lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, i ha conclòs que encara queda molta feina per fer ja que els avenços fets per Andorra no s'adapten plenament als requisits establerts per les normes internacionals.

L'informe posa de relleu que tot i l'augment de condemnes, encara hi ha una gran escletxa entre el nombre de processaments i el de condemnes per blanqueig de diners, mentre que en el cas de finançament del terrorisme no s'ha iniciat cap procediment. De fet, entre el 2006 i el 2010 es van iniciar 79 accions judicials per blanqueig, d'entre les quals deu van acabar amb sentència condemnatòria i dues amb absolucions.

El Moneyval assenyala que malgrat les recomanacions fetes, Andorra no ha implementat mesures per detectar el transport transfronterer de diners en efectiu en relació al blanqueig de capitals o al finançament del terrorisme.

L'informe també indica que el marc legal establert per regular els aspectes relatius a les obligacions de transparència financera i la preservació de la informació actualitzada no és del tot satisfactori, sobretot a causa de l'absència de la possibilitat de sancions. En aquest sentit, s'afegeix que Andorra no ha fet un examen específic dissenyat per detectar possibles deficiències en el sector podria donar lloc a activitats terroristes.

Una de les mancances que també s'apunten des del Consell d'Europa és la manca de recursos humans i tècnics de la Unitat d'Intel·ligència Financera, una qüestió que les autoritats europees consideren que pot afectar 'seriosament' al compliment de les seves funcions.

A partir de les recomanacions fetes pel Moneyval, Andorra haurà de fer un informe sobre l'aplicació de les millores pel març del 2013, fent especial èmfasi en aquells punts que l'informe assenyala que no s'han completat, com són l'aplicació dels instruments de les Nacions Unides en matèria de finançament de terrorisme, la congelació i decomís d'actius terroristes, així com l'aplicació de mesures per detectar el transport transfronterer d'efectiu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT