PUBLICITAT

Les donacions de sang es queden al 25% del recomanat per l'OMS

  • El canvi d'imatge de la campanya i la major implicació del Govern han de servir per millorar les xifres
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els professionals atenen els donants durant una campanya de col·lecta de sang anterior Foto: TONY LARA

La taxa de donació d'Andorra és de 10,5 per cada 1.000 habitants. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que aquesta sigui de 45 per cada miler d'habitants. És a dir, que no s'arriba ni a la quarta part del recomanat. Aquestes són les dades exposades ahir durant la presentació de la nova campanya de col·lecta de sang que es realitzarà a Andorra entre el 29 de maig i l'1 de juny pel director del departament de Salut i Benestar, Josep Casals.

La voluntat és millorar aquestes xifres, i fins i tot es planteja la possibilitat d'incrementar les campanyes de col·lecta de sang, va explicar Casals. Però no hi ha un objectiu marcat a curt i mitjà termini, doncs arribar a les taxes recomanades per l'OMS és una fita que «està lluny» i que s'haurà d'assolir «progressivament».

De moment, per a les dues col·lectes que es realitzaran aquest 2012 s'estreny la col·laboració entre la Creu Roja Andorrana, el Govern i les institucions catalana i francesa que presten el seu suport per realitzar-les –el Banc de Sang i Teixits de Catalunya i l'Établissement Français du Sang. És la primera vegada que el Govern hi «col·labora fermament», va apuntar Casals, argumentant que el de la col·lecta de sang és un «tema de salut» i «extremament necessària».

CANVI D'IMATGE / Per a les campanyes d'aquest any es renova la imatge i s'utilitza un «eslògan compartit»: Busquem campions. És el surfista de neu Lluís Marín qui protagonitza la campanya. La idea és d'animar els habitants d'Andorra a donar sang, a perdre la «por» i fer aquest «esforç solidari», va explicar el director de Salut i Benestar. Així mateix, la campanya informativa anirà més enllà dels mitjans de comunicació tradicionals i dels díptics. També s'informarà a través de les xarxes socials i fent ús dels fitxers de la Seguretat Social i del registre de donants.

Amb aquest canvi d'imatge i missatge s'espera tenir una major èxit. A partir dels resultats que s'obtinguin es fixaran uns objectius a la mida del país. En aquest punt, Casals va recordar que la taxa de donació a França és de 49 per cada 1.000 habitants i que a Espanya és de 38. Menció especial es mereix la comunitat autònoma de Catalunya, que és «autosuficient» en la donació de sang.

RESPECTANT ELS CRITERIS DELS VEÏNS / Aquesta primera campanya es farà seguint els criteris del Banc de Sang català. És a dir, que hi podrà participar tota la ciutadania «amb independència de la seva orientació sexual». No passarà el mateix en la col·lecta de la tardor, que estarà gestionada per l'Établissement Français du Sang (EFS), que encara limita la possibilitat de donar sang per l'orientació sexual. De totes maneres, Casals va exposar que França té a l'agenda política modernitzar els seus criteris però que mentrestant, l'EFS està disposat a seguir col·laborant i que cal «respectar els seus criteris».

Un banc propi es descarta –més enllà de l'emmagatzematge que es fa a l'hospital per necessitat–, doncs és «inviable». En el que sí que es treballa és en un fitxer propi de donants.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT