PUBLICITAT

El SIPA confia que no calgui arribar al Tribunal Constitucional

  • El 90% dels afectats per les mesures de contenció afiliats al sindicat signen la demanda
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els representants del SIPA i agents sotasignants del recurs, entren el recurs a la Batllia, ahir Foto: TONY LARA

El Sindicat de Policia Andorrana (SIPA) va presentar ahir el recurs contra la llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal. Ho va fer davant la Batllia per via «preferent i urgent», doncs entenen que amb aquesta llei «s'ha vulnerat de manera clara el principi d'igualtat», recollit en l'article 6 de la Constitució. Així ho va explicar el president de l'organització sindical, Xavier Surana. I com que es vulnera aquest dret fonamental, l'advocat que acompanya el SIPA en el periple judicial, Valentí Martí, es va mostrar confiat que no s'hagi d'arribar al Tribunal Constitucional, doncs «el batlle de guàrdia ens pot donar la raó».

Han estat 44 els afiliats afectats per les retallades que s'han adherit al recurs. Això és al voltant del 90% del total de policies afectats inscrits al sindicat, segons van exposar el president i el vicepresident de l'organització, Xavier Surana i Joan Comella. Al seu entendre, a la llei de la Funció Pública es detalla la graella salarial dels funcionaris i també els criteris «objectius» per determinar les retribucions. En canvi, les mesures aprovades pel Consell General el 15 de març, són «subjectives» i «no afecten a tots per igual», va dir Surana. Comella va completar que entre els mateixos perjudicats, la llei genera «greuges comparatius».

«El trencament de la igualtat és bastant evident», va afegir el lletrat. Però es basen només en les retallades dels salaris, que és, de les tres principals qüestions de la llei, la que trenca la igualtat. Això és, la demanda només és contra les retallades dels salaris i no contra les mesures que afecten els triennis i la gestió de l'acompliment (GAdA). Els representants sindicals van voler deixar clar que el col·lectiu de policies, en tant que un cos de servei a la ciutadania, entén la situació de crisi i que aquest és un «moment de necessitat», però també veuen que «l'esforç ha de ser conjunt» i no només del funcionariat, a qui, entenen, s'està culpabilitzant de la crisi des de l'Executiu.

El batlle de guàrdia té un termini de 30 dies per pronunciar-se. Tot i que l'advocat del SIPA confia que aquest els doni la raó, no descarten arribar fins al final de la via judicial.

DIFERÈNCIES AMB ELS ALTRES / Mentre Martí afirma que s'ha optat pel procediment específic que cal seguir quan es tracta d'una vulneració d'un dret fonamental, dijous passat el Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d'Andorra (CFPA) feia el seu particular recurs, en aquest cas de reposició davant el mateix Govern. Són vies diferents però recursos «similars» encara que els arguments «no tenen res a veure», va exposar el lletrat del SIPA. En aquest cas, es denuncia la vulneració del principi d'igualtat, l'article 6 de la Constitució. El CFPA va recórrer la llei de retallades salarials en considerar que entrava en contradicció amb els articles 3, 6, 25, 27, 29 i 37 de la Constitució i amb el primer article del Protocol addicional del Conveni Europeu per la Protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT