PUBLICITAT

La capital permetrà a les mares compactar les hores d'alletament

  • Les dones que han donat a llum podran ajuntar les hores i allargar 40 dies més la baixa
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una mare alleta al seu fill Foto: DANY CAMINAL

El Comú d'Andorra la Vella i el Sindicat de Treballadors (Sitca), han arribat a un acord perquè les mares que donen llum a un fill puguin compactar les hores per alletament. La modificació s'aprovarà a la propera sessió del Consell de Comú, prevista pel dia 24 de maig.

L'Ordinació sobre la Funció Pública del Comú de la capital, concretament l'article 55, estableix que qualsevol dona que tingui una criatura gaudeix de dos hores diàries en concepte d'alletament per al seu fill, un cop es reincorpora al seu lloc de treball. El que reivindicava el representant sindical dels treballadors era tenir l'opció, igual que ja es permet a d'altres administracions públiques –com al propi Govern–, i també a empreses privades, de compactar aquestes hores per tal de poder allargar els quatre mesos de baixa concedits després del part.

És a dir, amb els canvis que s'aplicaran a l'Ordinació, les mares que treballin al Comú tindran la possibilitat de decidir si mantenir aquestes dues hores diàries un cop s'acaba la baixa laboral, o allargar la baixa una quarantena de dies més.

No és aquest l'únic avenç en matèria de drets dels treballadors que s'ha assolit darrerament a la capital. El sindicat també ha aconseguit que sigui obligatòria la seva participació a les reunions entre un comandament i un treballador, una reivindicació que ja fa temps que havien posat sobre la taula.

Preocupació per l'assegurança / En un altre ordre de coses, el Sitca ha mostrat a la corporació la seva preocupació per la futura caducitat de l'assegurança mèdica que es paga a tots els treballadors. El contracte de l'assegurança s'acaba properament i el Comú haurà d'obrir un nou concurs i plec de bases. Els treballadors gaudeixen actualment d'una assegurança «d'alt standing», van reconèixer des del Sitca, i tenen por que aquest privilegi s'acabi amb un possible canvi d'asseguradora.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT