PUBLICITAT

L'OBSA creu que un canvi climàtic moderat és positiu per a l'esquí del país

  • Les estacions andorranes es beneficiaran de la pèrdua de gruixos de neu a les de més baixa alçada
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una jornada d'esquí a el Pas de la Casa aquesta temporada, amb evident absència de neu. Foto: ÀLEX LARA

L'Observatori de la Sostenibilitat d'Andorra (OBSA) està duent a terme un projecte de recerca per determinar les influències del canvi climàtic en el turisme de neu al Pirineu, un estudi que estarà enllestit a final d'any. Partint de la base que els estudis internacionals indiquen que la temperatura pujarà en els pròxims anys per l'augment dels gasos d'efecte hivernacle, els resultats mostraran quins impactes hi haurà tenint en compte els diferents increments de temperatura possibles. El coordinador del projecte, Èric Jover, va explicar que el canvi climàtic tindrà repercussions negatives en la gestió de les pistes d'esquí del Pirineu, sobretot les de menys alçada, però que és possible que si el canvi és moderat, les estacions de fora del Principat es vegin més perjudicades i es pugui produir un augment d'esquiadors cap als dominis andorrans.

Jover va exposar a l'ANA que malgrat aquest possible augment d'esquiadors a les pistes del país per la falta de neu a d'altres pistes, el canvi climàtic sí que suposarà més dificultats per gestionar les estacions. Per tot, cal estudiar bé com afectarà el canvi climàtic en les diferents zones del Pirineu i com funcionarà la competència entre pistes d'esquí.

Aquesta és una de les qüestions que tractarà el projecte de recerca titulat Influències del canvi climàtic en el turisme de neu al Pirineu, dins del marc de la Comunitat de Treball dels Pirineus. Jover va destacar que el més innovador del projecte és que no només hi treballen científics sinó que també hi han volgut incloure els professionals de la neu, per tal que els resultats del projecte siguin aprofitables des d'un punt de vista científic però sobretot per les estacions d'esquí i les administracions.

La neu de cultiu no és la panacea / També per primera vegada en un estudi d'aquestes característiques es tindrà en compte la neu de cultiu que produeixen les estacions, per tal que els resultats siguin realistes. Cal tenir en compte, però, que els canons de neu poden fer front al canvi climàtic només mentre l'augment de temperatura sigui moderat. L'estudi també analitzarà la repercussió econòmica que el canvi climàtic pot tenir en el territori, atès que les estacions aporten una riquesa directa però també indirecta, i a Andorra s'estima que representen aproximadament el 15% del PIB.

Actualment, s'està recopilant tota la informació sobre canvi climàtic que hi al Pirineu, els diferents models per a cadascuna de les regions, i el comportament dels gruixos de neu en les diferents zones. També es donaran resultats de com pot variar la situació en diferents períodes de temps, al 2030 o al 2050.

Dos graus més, molta menys neu / En aquest sentit, ja hi ha alguns estudis sobre les zones de muntanya que estimen que amb un augment de temperatura de dos graus, els gruixos de neu a 2.500 metres durant els mesos de gener i febrer es podrien reduir uns 20 centímetres, i segons Météo-France, al 2100, els dies de neu al terra podrien disminuir de 83 a 53. El projecte de recerca de l'OBSA també es basa en els estudis fets sobre l'evolució de la temperatura i la precipitació a Andorra, que conclouen que la temperatura ha pujat 0,7 graus des dels anys trenta, i hi ha hagut una lleu baixada de la precipitació. Segons un estudi fet per científics aragonesos, l'evolució de les precipitacions al Pirineu durant aquest segle dependrà molt de la zona: a la vessant nord augmentarà, i a la sud disminuirà, mentre que Andorra es troba just al mig d'aquest canvi de tendència.

L'estudi el duen a terme científics i professionals de tots els territoris del Pirineu. A Andorra hi col·laboren Andorra Turisme i Ski Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT