PUBLICITAT

L'abastiment de medicaments «és la preocupació de tots els dies»

  • La llei que regularà el sector dels fàrmacs es vol tenir enllestida a la tardor per al seu debat al Consell General
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una dependent en una farmàcia revisa els productes exposats a les prestatgeries de l'establiment Foto: ÀLEX LARA

«L'usuari no n'és conscient, però l'abastiment de medicaments és la preocupació de tots els dies», va assegurar la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez. És a dir, «hi ha ruptures d'estoc», a vegades falten determinats medicaments i fins i tot ho ha patit el servei de farmàcia del propi Hospital Nostra Senyora de Meritxell, «i problemes a la duana», va explicar la ministra, que apunta que «afortunadament» no ho pateix l'usuari, «per ara», tot i que potser algun sí que s'ha pogut veure afectat.

Aquests problemes d'abastiment de medicaments tenen, en part, l'origen en el fet que Andorra és un país «petit, tercer, entremig de dos i amb fronteres». «No tenim convenis internacionals», va explicar Rodríguez, i per tant s'ha de negociar la importació de medicaments amb els països veïns, i els controls que aquests posen «són més feixucs» perquè es volen assegurar que Andorra no fa un «comerç paral·lel», és a dir, que no s'importen medicaments per reexportar-los. Així que sovint, el Ministeri de Salut i Benestar s'ha d'apropar al Ministeri de Sanitat espanyol o a l'Agència Espanyola del Medicament o a la Duana per solucionar problemes «ja sigui de declaracions o d'informacions que hem de donar sobre la gestió del medicament», raonava a EL PERIÒDIC Rodríguez, per a qui aquesta qüestió és tota una «espasa de Dàmocles» i és una «feina important d'inspecció de farmàcia».

Però aquests problemes s'espera poder-los resoldre relativament aviat. El Ministeri de Salut i Benestar ha encarregat un estudi que ha de servir per definir, trobar i escollir «el millor model de distribució del medicament a Andorra». Els resultats d'aquest treball es tindran d'aquí un mes i escaig i aleshores es veurà «com ens hem d'organitzar per garantir el model més viable per al nostre país».

Per posar punt i final a aquestes «zones de disfuncionament i ombra» cal regular «definitivament» el sector del medicament. A més de l'estudi per decidir un model de distribució de medicaments adaptat a les necessitats del país, el Govern, i més concretament el Ministeri de Salut i Benestar treballa en la redacció del projecte de llei del medicament. «Està en curs i la volem tancar a la tardor», va explicar Rodríguez, que interpreta que aquesta és una de les tres lleis «de referència» per al Ministeri que encapçala, juntament amb els textos de modificació de les lleis de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i de creació del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS). El text, doncs, entraria a tràmit parlamentari abans que s'acabi l'any per al seu treball, debat, i posterior aprovació per part del Consell General.

FEINA EN PARAL·LEL / La redacció del projecte de llei del medicament es treballa amb la junta del Col·legi de Farmacèutics, va explicar Rodríguez, i no només implica aquest text sinó que a la vegada cal «anticipar el desplegament reglamentari i assegurar-se de la bona aplicació de la llei». Entre aquests reglaments hi ha el ja aprovat sobre la publicitat dels fàrmacs. És una de les exigències, si se'n pot dir així, dels estats veïns per arribar a un conveni sobre el comerç de medicaments. Així, la ministra va lamentar que tot i haver-ho treballat amb els farmacèutics, una part d'aquest col·legi professional hagi presentat un recurs contra el reglament de la publicitat dels medicaments.

Arribar a un conveni per facilitar la importació de fàrmacs també és necessari, i la regulació del sector haurà de facilitar les converses amb les altres parts. Rodríguez va recordar que «quan es vol fer un conveni no és únicament demanar i exigir». «No estem en condicions, a vegades, d'exigir», va exposar, doncs s'han de complir uns requisits i «en el sector del medicament ens vigilen de molt a prop i volen que donem garanties que regulem el sector», va assegurar. Un d'aquests requisits és justament la regulació de la publicitat de medicaments, que ja s'ha aprovat, i s'ha fet no només per respondre les demandes dels veïns, sinó també «pel bé del país i del consumidor», va afirmar Rodríguez.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT