PUBLICITAT

El Govern ignora el parador dels diners per a la pensió dels policies

  • Cinca admet als sindicats que ho desconeix perquè mai s'han comptabilitzat ni s'han computat
JOAN RAMON Baiges
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Cinca el seu despatx, el juliol passat en una entrevista. Foto: ÀLEX LARA

En plena crisi i hi ha diners que es volatitzen. Es mira fins a l'últim cèntim, i es perd la pista de 2,86 milions d'euros que pertanyen a les cotitzacions personals que fan els agents de la Policia per millorar les seves futures jubilacions i poder cobrar el cent per cent.

Ningú sap donar resposta a on estan dipositats aquests diners, tal com va reconèixer dimarts passat el ministre de Funció Pública, Jordi Cinca, en la reunió que va mantenir amb els diferents sindicats per tractar sobre els diners que l'Executiu –aquest i els anteriors– no han dipositat per al conjunt dels funcionaris, que ascendeix a 273 milions per a les jubilacions dels 1.914 treballadors públics.

En aquest cas, el quid de la qüestió es saber on han anat a parar el 2,8 milions d'euros –comptant els interessos– que els funcionaris de la Policia han pagat religiosament cada mes des del 1968 descomptant un 2% de la seva nòmina per gaudir d'una jubilació més generosa. Segons el portaveu del SIPA, Joan Comella, Cinca no va poder donar una resposta a l'interrogant i va admetre que desconeixia el destí d'aquesta quantitat de diners, que no s'han dipositat en cap fons o caixa i que per tant s'han diluït dins de la gestió ordinària del dia a dia dels diferents governs. Concretament, i en paraules del ministre, es desconeix el parador d'aquests diners «perquè mai s'han computat ni s'han comptabilitzat».

via judicial / La indignació és la nota entre els funcionaris de la Policia, que es reserven la possibilitat de la via judicial en funció de la resposta definitiva dels responsables de la Funció Pública, i demanar responsabilitats a aquest i als anteriors gabinets.

La retenció s'aplica des què es va posar en funcionament la CASS –el 1968– i afecta a tots els policies que van entrar al cos abans de la llei de la policia del 2004 i que encara no s'han jubilat.

Es tracta d'un model que s'aplica únicament a la Policia, que paga de les seves butxaques aquesta retenció per poder després gaudir d'una jubilació del cent per cent. Tal i com va exposar dimarts el ministre, es desconeix on han anat a parar aquests diners, ja que hauria d'existir un fons públic amb aquests 2,8 milions, comptant els interessos, segons els càlculs que va exposar el titular de la Funció Pública i de l'empresa externa que s'ha encarregat de l'estudi actuarial per conèixer el cost de les jubilacions del global de tots els funcionaris.

AQUEST MES / Cinca sí que es va comprometre a partir d'aquest més a retenir aquesta cotització extra d'un 2% en un fons. De totes maneres, des del SIPA es reclama que el Govern provisioni el fons amb uns tres milions d'euros aproximadament, ja que desconeixen la quantitat exacta i els interessos que s'haurien pogut generar. Els policies estan indignats amb la gestió que han fet els diferents governs i fins i tot parlen que s'hi hi ha hagut un mal ús podria ser constitiu de delicte.

D'altra banda, entre ahir i dilluns el SIPA té previst presentar els recursos a la Batllia contra les retallades salarials que l'Executiu ha començat a aplicar als seus empleats.

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT