PUBLICITAT

Acusat un home de violar una menor amb un retard mental lleu

  • La jove assegura que la va forçar dos o tres cops per setmana durant tres anys
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una de les sales de la Batllia. Foto: TONY LARA

La menor, nascuda l'any 1992 i que tenia entre 16 i 19 anys en el moment dels fets, ha estat «clara» i «constant» en les seves declaracions efectuades a la Policia, al Batlle de Guàrdia i al Batlle de la vista oral d'ahir, segons va assegurar el Ministeri Fiscal. Els pèrits judicials i els psiquiatres que la van atendre després de la denúncia –pateix un retard mental lleu–, també van assegurar ahir al Tribunal de Corts que hi ha indicis psicològics que demostren que va ser agredida sexualment sense el seu consentiment. Aquests dos aspectes, juntament amb restes biològiques de la llavors menor a un matalàs a on s'haurien consumat els fets, són els pilars bàsics en els que se sustenta tant la fiscalia com l'advocat particular per demostrar que, durant tres anys, la jove va ser violada per l'home que ahir seia al banc dels acusats, i a una mitjana de dues o tres vegades per setmana.

El recompte total dóna per resultat «més de mig miler» d'agressions sexuals, va manifestar la defensa particular. Unes agressions que l'acusat, de 49 anys, nega rotundament, motiu pel qual la seva lletrada va sol·licitar ahir la lliure absolució.

El seu punt de vista evidentment és molt allunyat del de fiscalia i defensa de la perjudicada. La primera va demanar 11 anys de presó, l'expulsió definitiva del Principat –l'home és de Portugal– i la prohibició d'entrar en contacte amb la víctima durant dotze anys. La defensa particular, per la seva part, va incidir en el concepte de agressió sexual «continuada», i per tant va demanar una pena més elevada: 15 anys de presó ferma. En concepte de responsabilitat civil va sol·licitar el pagament de 40.000 euros a la jove per quantum doloris, perjudicis i despeses mèdiques, a més de 10.000 euros per a indemnitzar la mare, la qual «ha patit molt» des que es va assabentar dels fets.

PRESUMPTES VIOLACIONS AL COTXE / Els fets van començar al 2008 i es van allargar fins l'abril de l'any passat. Un mes després, l'home va ser detingut i des de llavors es troba en règim preventiu al Centre Penitenciari de la Comella. Tal i com va explicar tant el propi acusat com la mare de la perjudicada, es coneixien de treballar a un centre comercial de Sant Julià. Va ser allà on l'home va conèixer la filla d'ella, que acabava d'arribar del Brasil. Era una jove de llavors 16 anys i que pateix un retard mental lleu, amb un menyscabament del 66% valorat per la Conava. A paraules del seu psiquiatre, que la va atendre arran dels fets, es traca d'una nena impulsiva, amb ambivalència, fràgil i «molt manipulable».

La relació entre l'home i la menor es va anar fent més intensa, com ho demostra el fet que en només un any, la Policia va comptabilitzar més de 200 trucades, realitzades a diferents hores del dia i algunes de fins a 120 minuts de durada. Aquestes trucades eren motivades per la menor, va assegurar l'acusat, que se sentia sola perquè la seva mare treballava fins tard i no gaudia d'un entorn social favorable.

Però va ser la confiscació del telèfon mòbil de la nena per part de la mare el que va desencadenar tot el cas. La mare va veure missatges enviats per l'home, en el qual es feia implícit que quedaven, es veien i d'una manera assídua. Va ser llavors quan la jove va narrar els fets, que després van ser exposats amb més detall durant una visita amb el seu psiquiatre.

Segons declaracions de la nena, que ahir va repetir tot i que amb un testimoniatge no públic, l'home la recollia a l'escola o a casa amb la seva furgoneta o amb la de l'empresa d'electricitat on treballava. Se l'enduia a una zona muntanyosa, com la Comella, Fontaneda o Bixissarri, tapava amb unes tovalloles els vidres i en un matalàs mantenien relacions no consentides. Relacions vaginals, anals i també fel·lacions, generalment amb preservatiu. La llavors menor també va explicar que li donava cops al cul si no es portava bé, i li tapava la boca perquè no cridés.

UNA AUTORIA NO ACREDITADA / Els pèrits van assegurar que la nena havia patit agressions sexuals vist els trastorns desenvolupats amb posterioritat als fets, ja que va patir episodis d'autoagressió, tenia pudor, se sentia bruta, i estava trista a més de mostrar violència. Però aquest fet comprovat no és prova suficient per determinar l'autoria dels fets, va justificar la defensa de l'acusat. Com a proves reals, es van trobar restes biològiques de la menor al matalàs en qüestió, que podrien correspondre a pell, suor o flux vaginal, segons la fiscalia.

La defensa de l'home, però, va exposar que no es van trobar restes de semen del seu defensat i que tampoc cap examen ginecològic demostrava evidències de lesió externa. També va plantejar que degut a la feina, l'acusat no tenia temps material de cometre totes aquestes agressions sexuals. Finalment, va deixar entendre que la menor havia estat influenciada per la seva mare.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT