PUBLICITAT

El nou consolat de Da Silva farà totes les gestions de l'anterior

  • El ja exconseller dels portuguesos anuncia eleccions a la tardor per aquest càrrec
L. GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
José Manuel Da Silva, ahir al seu despatx. Foto: ÀLEX LARA

Encara veu tota la feina per fer. El flamant cònsol honorari de Portugal, José Manuel Da Silva, es planteja amb «il·lusió» el seu nou càrrec. Enfocat en la defensa dels ciutadans lusitans, i amb una premissa principal. La de fer al menys «totes les tasques que feia abans el consolat».

«Aquest nou càrrec em dóna més respecte», va parlar ahir en relació amb el canvi que ha fet, ja que fins aquesta setmana encara era conseller de les comunitats portugueses, un lloc que ara quedarà buit. Ara mateix, està plantejant-se quina estratègia seguir amb el seu nou equip per continuar una nova tasca consular. «Aquesta és una gestió molt important pels nostres ciutadans», va manifestar.

El nou ‘cartao' / «Farem al menys les mateixes funcions que l'antic consolat». Aquesta va ser la primera condició important que va voler destacar Da Silva. Entre aquestes, les més importants estan relacionades en donar els mateixos serveis que el cos diplomàtic de Barcelona. La renovació del passaport o dels documents portuguesos seran vàlids a territori andorrà. I el que resulta més important, el nou cartao, que vindria a ser el document d'identitat principal portuguès i que ja es podrà fer des del Principat. «Ja tenim les màquines noves per poder imprimir els documents», va confirmar Da Silva.

El nou cònsol honorari de la república portuguesa agafa el nou càrrec en un moment complicat pels portuguesos. L'aturada de la construcció i la recessió en general ha afectat de manera molt forta a una població molt arrelada al Principat. Da Silva no obvia que s'han perdut més de 1.100 residents en un any, i lamenta que possiblement es perdran mes. «A mi m'agradaria pensar que la xifra de residents pujarà, però crec que més aviat passarà al contrari», va explicar en relació al problema que pateix la població portuguesa.

Aquesta població que torna al seu país, va afirmar Da Silva, acostuma després a buscar nous destins on instal·lar-se. Països com Suïssa continuen sent un clàssic, però Angola o Brasil es perfilen més com alguns dels nous estats als que es dirigeixen els residents que abandonen Andorra.

El nou cònsol també va tenir paraules en relació a l'eliminació de la taxa de paradisos fiscals que es va anunciar per andorrans. I va recordar que el Govern va estar en tot moment del costat dels ciutadans portuguesos, pel que va agrair que s'hagués resolt el problema en un temps rècord. «Luxemburgo, que té molts més portuguesos, encara ha de canviar la llei», va exemplificar Da Silva.

Va confirmar també que hi hauran eleccions a la tardor per determinar quin serà el nou conseller de les comunitats, un càrrec important i necessari segons ell, que ara es quedarà desert amb la seva entrada al consolat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT