PUBLICITAT

El PS es posa a disposició del Govern per renegociar el CDI

  • Els socialdemòcrates consideren que «la precipitació» ha generat «errors», però que compleix l'objectiu
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Font i Víctor Naudi opinen del CDI al local del Partit Socialdemòcrata, ahir Foto: ANA / N. M.

El Partit Socialdemòcrata (PS) creu necessari intentar una modificació del conveni per evitar la doble imposició (CDI) rubricat amb França. El president de la formació, Víctor Naudi, i el vocal del comitè executiu i exconseller general, Jordi Font, van defensar que la clàusula de «rendez-vos» és «innecessària» i genera «inseguretat» als residents francesos. Per això consideren que val la pena intentar un canvi de l'acord, ja sigui via governamental amb una addenda en el moment de la signatura, o bé a nivell de parlaments.

Font va defensar que la clàusula, «la més polèmica», per la qual l'estat francès «pot» –i no «podria o podrà»– imposar un nou gravamen als seus súbdits amb independència del lloc de residència és del tot «innecessària». Segons va explicar, l'article 1 del CDI ja permet a cada estat modificar el seu marc fiscal –no s'ha d'oblidar que és una potestat sobirana de cada estat–, i que l'aplicació d'aquestes modificacions fora del seu territori s'acordarà amb l'altra part. Així, entenen que la «polèmica» clàusula de rendez-vous «crea certa inseguretat jurídica i intranquil·litat», en paraules de Naudi, i més tenint en compte que en l'actualitat França no en pot fer ús, doncs primer haurà de canviar la seva legislació. Així mateix, Font va valorar que «es treu importància al contingut», dient que caldrà reunir-se per aplicar-ho. En aquest punt, el vocal del PS va mostrar dubtes que aquesta clàusula fos «condició sine quanon» per a la signatura de l'acord.

Però hi ha d'altres aspectes que «preocupen» els socialdemòcrates. Un bon exemple és que es faci referència a una tipologia de ciutadà francès que a Andorra no es pot donar, com és el que gaudeix de la doble nacionalitat –França ho permet, però Andorra no, i per tant un ciutadà francès no podria tenir també la nacionalitat andorrana. Aquest punt, els representants del PS l'entendrien en un conveni que no fos amb Andorra.

PRECIPITACIÓ / Aquests dos «errors» demostren, al parer socialdemòcrata que «la precipitació» amb la què s'ha rubricat l'acord. «La negociació gairebé no ha existit», va afirmar Naudi, i si s'hagués fet «més pausadament» i sense estar «més preocupats pel què faríem o diríem l'oposició», i «per sortir a la fotografia», aquests aspectes s'haguessin solucionat d'entrada. Així mateix, Font va valorar que si s'hagués fet partícips a l'oposició i la societat civil, segurament també s'haguessin pogut «evitar aquests errors». I encara, l'exconseller general es va mostrar estranyat pel fet que el Govern «no hagi aprofitat el potencial i experiència d'alguns dels seus consellers».

Sigui com sigui, i per «treballar per pal·liar els efectes negatius» de l'acord, es van posar «a disposició del Govern» per fer «les accions necessàries per intentar renegociar i recolzar el posicionament de l'estat, que no creï inseguretat». Així, en una primera opció seria a nivell l'Executiu, abans de la signatura del CDI acordar una addenda, o un memoràndum d'entesa, com ja es va fer per l'Acord Monetari, i en una segona seria a nivell parlamentari. És en aquesta que el PS pot ajudar més, gràcies als contactes que facilita el fet d'estar inscrit a la Internacional Socialista. A més, tal com va apuntar Font, aquesta clàusula afecta més els nacionals francesos que no als andorrans.

UN BON CDI / Malgrat aquestes clàusules, el conveni està fet per evitar la doble imposició i «aquest objectiu queda pràcticament ben resolt». «És importantíssim el CDI», va assegurar Font.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT