PUBLICITAT

Amb la nova llei del sòl s'obtindrà la llicència d'obres en «zero dies»

  • El text, que vol reactivar la construcció, entrarà a tràmit parlamentari al juny
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, va presentar ahir al Consell de Ministres les principals línies de modificació de la llei general d’ordenament territorial i urbanisme, altrament dita llei del sòl. Entre d’altres, destaca la simplificació del procés per obtenir la llicència d’obres. Amb la nova llei, no caldrà esperar els informes de cada departametn de l’administració, sinó que amb un procés declaratiu dels tècnics responsables del projecte en qüestió, els treballs podran començar l’endemà. Alcobé va informar que en el que queda de maig s’acabaran de definir les mesures i que a principis de juny s’entrarà a tràmit parlamentari el projecte de modificació de la llei del sòl.


Els principis rectors de les modificacions presentades són la flexibilització de les actuacions urbanístiques, la simplificació dels tràmits burocràtics i la reactivació del sector. Així, un dels principals canvis que inclourà la futura llei és un procés simplificat per obtenir la llicència. En la línia del que passa per a l’obertura de comerços, amb la declaració dels tècnics responsables del projecte davant l’Administració n’hi haurà prou per començar les obres, i el control serà a posteriori, tal com va explicar el director d’Ordenament Territorial, Esteve Comes. Això és, un procés «en zero dies». Es vol «fer confiança» als que volen tirar endavant projectes, va assegurar Alcobé. Ara bé, no totes les construccions se’n podran beneficiar, doncs s’exclourà d’aquest procés simplificat d’obtenció de llicència les zones de risc i determinats tipus d’edificis.


A més d’aquesta, Comes va exposar altres canvis. Del que s’espera un major impacte és de donar la possibilitat als comuns de condonar o reduir la cessió obligatòria en sòl urbà consolidat. Aquesta seria una mesura limitada en el temps –de sis o vuit mesos– per «provocar una resposta immediata» dels promotors i constructors, va explicar Comes. Serà cada Comú el que estableixi l’àmbit territorial i fins a quin punt rebaixa la cessió obligatòria.


A més, també es possibilitarà la construcció d’habitatges unifamiliars sense la necessitat de desenvolupar el pla parcial en el què s’inclouen. Un altre canvi exposat pel director d’Ordenament Territorial és el «d’objectivar» els criteris generals per definir els entorns de protecció. És a dir, que aquests siguin «clars, àgils i concrets». El ministre va aclarir que el que es vol és definir les actuacions que es permetran sense haver d’esperar que s’estableixi l’entorn de protecció concret.


Així mateix, es vol possibilitar que els comuns destinin la cessió obligatòria econòmica a la construcció d’equipaments i que aquesta cessió no quedi limitada a l’adquisició de terrenys. Finalment, també es vol permetre la cessió obligatòria en forma de béns immobles.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT