PUBLICITAT

Berçot confia en la saviesa dels parlaments per resoldre el CDI

  • El representant del Govern francès diu que cal que totes les tendències s'expressin?
GLÓRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jean-Pierre Berçot s'acomiada de la classe política però també dels residents i de tots els andorrans Foto: ÀLEX LARA

L'ambaixador de França a Andorra, Jean-Pierre Berçot, va reiterar ahir que en democràcia «el parlament decideix», referint-se a l'afer del Conveni de no doble imposició rubricat pels governs d'Andorra i França, i que els ciutadans francesos troben cada vegada més injust, per la clàusula en virtut de la qual França es reserva el dret d'imposar els nacionals residents a Andorra «com si aquest Conveni no existís». Berçot va afegir que «no jutjaré les accions dels respectius governs, espero veure la discussió al parlament que és qui té tota la legitimitat per decidir». L'ambaixador sortint que ahir es va acomiadar del tot Andorra, va insistir en que «tot i que els governs hagin arribat a un acord, res no es farà sense que els dos parlaments es pronunciïn, per tant, deixem que totes les tendències s'hi expressin». Deixant de banda, el CDI, Berçot es va mostrar molt satisfet d'haver participat en la resolució del litigi fronterer entre Andorra i l'Arièja amb la firma de l'acord fronterer entre França i Andorra i l'acord per «al repartiment de l'aigua» de la conca del riu Arièja. I també va afegir que «França s'implica sincerament en la projecció de l'Estat andorrà a Europa, i això perquè pugui conservar un estatut particular».

La projecció d'Andorra / Si bé aquest últim punt costa de creure, després de llegir el Conveni de no doble imposició, Berçot està convençut del què avança, «a l'interior de la UE, tots els països són iguals, però n'hi ha que fan grans esforços per defensar la pau, són grans contribuents que asseguren programes culturals i socials, ben entès, disposen d'uns pressupostos enormes per fer tot això, i Andorra no pot participar-hi en la mateixa mesura, tot i que està al mig d'Espanya i de França i per tant, ben aprop dels estàndards europeus». I va concloure que «França ajudarà Andorra, sense buscar una relació privilegiada, perquè Andorra està a Europa i respirem el mateix oxigen», tot i destacant que el Principat a l'igual que altres petits països pot aportar a Europa «el seu potencial intel·lectual i el seu saber fer, malgrat que no tingui recursos naturals, ni una gran població ni una gran superficíe». Abans de fer aquestes declaracions i per acomiadar-se dels andorrans i dels nacionals residents al Principat, Berçot va dedicar un llarg discurs a l'audiència en el qual va destacar les iniciatives que la seva missió ha impulsat en els últims dos anys, tant amb el govern Bartumeu com amb el govern Martí. L'ambaixador va explicar, per fer-se una idea, que en els darrers 18 mesos s'havien organitzat més visites oficials i més audiències, a banda i banda de la frontera, que en els últims 10 anys. I va agrair la col·laboració de totes les institucions, les representacions dels coprínceps, el Consell General el Govern i els Comuns, així com la del seu homòleg espanyol al qual va llançar en broma «a partir d'avui serà el degà dels ambaixadors a Andorra».

Berçot que va anunciar un petit discurs per fer balanç del què ha estat el seu últim destí diplomàtic, «tinc 65 anys i em jubilo» va agrair «aquesta darrera missió per estar no només a Europa sinó en un país tan verd i amb una qualitat de vida tan generosa, després d'estar en llocs desèrtics o en ple conflicte bèl·lic».

La recepció / Una àmplia representació política i de la societat andorrana, va assistir ahir al comiat de Jean-Pierre Berçot, al qual tampoc hi va faltar el representant de la Unió de Francesos a l'Estranger, Daniel Bastide, entre altres nacionals residents al Principat. La subsíndica, Mònica Bonell i els ministres, Cristina Rodríguez, Gilbert Saboya, Marc Vila i Francesc Camp, van ser dels primers en arribar. Tampoc es va perdre la vetllada el director de la representació del Copríncep episcopal, Joan Massa, la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, els ex-caps de Govern Òscar Ribas Reig i Jaume Bartumeu... Berçot va dedicar el seu comiat als caps de Govern que ha conegut «Jaume Bartumeu i Toni Martí, a totes i tots els andorrans, a tots els partits polítics i a totes les diferències, sense distincions». També es va adreçar als agents econòmics dels quals «aprecio el treball; banquers, financers, comerciants i gestors d'aquest petit Principat, tan ric i gran per l'esperit i pel cor que té per compartir amb aquell que no és de la vall sinó de l'altre costat de la muntanya». I en català per acabar: «m'en vaig amb una mica de terra dels camins a la sola de la sabata, sempre recordaré el meu pas per aquestes valls».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT