PUBLICITAT

Besson cobrarà mil euros d'RTVA durant vint anys

  • El TC considera que el contracte era «desigual» pels treballadors de l'ens
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'exdirector de RTVA, Joan Besson, en una imatge d'arxiu Foto: TONY LARA

El Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d'empara de la Ràdio Televisió d'Andorra en l'afer que el va enfrontar amb Joan Besson durant dos anys. L'organisme judicial considera que la sentència del 27 d'octubre del 2011 dictada per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia «està fonamentada en Dret» ja que «la causa objectiva de comiat per raons econòmiques no és aplicable al contracte per temps determinat o definit» que es va signar amb Joan Besson quan se'l va contractar l'any 2007 com a director executiu.

El Constitucional argumenta en la sentència del passat 7 de maig que no és la seva funció «revisar la interpretació i l'aplicació» legislativa dels tribunals competents, primer la Batllia i després el Superior. És a dir, que el TC no és una tercera instància, i que allò que ha d'examinar és «si les raons adduïdes en les sentències coincidents de la jurisdicció ordinària, resulten absurdes, contradictòries o mancades de tota lògica». I afegeix que «aquest Tribunal no ha d'entrar a examinar si una regulació o interpretació diferents haguessin estat millors».

Igualtat / Una segona qüestió al·legada en el recurs d'empara d'RTVA era el principi d'igualtat, pel qual es considerava que el contracte de Joan Besson suposava «desigualtats entre els diferents treballadors d'una empresa». El Constitucional diu que els arguments exposats per la corporació en aquest punt poden mostrar l'oportunitat o conveniència d'haver contractat el director executiu en els termes que es va fer, o fins i tot qüestionar el camí que es va seguir per resoldre'l. Però afirma que «cap d'ells té valor jurídic per deixar sense efecte el contracte per raons constitucionals». A més, argumenta que la Constitució, també consagra el principi de seguretat jurídica i que la decisió de contractar Joan Besson va ser adoptada pel director general de la televisió del país. Finalment, el TC també desestima la nul·litat dels costes que havia sol·licitat en el recurs d'empara.

Ràdio i Televisió d'Andorra ha de pagar la indemnització a Besson, els costos processals de segona instància i els interessos des de la data de l'inici del procés judicial fins la demanda de l'execució de sentència (uns interessos que van augmentant a mesura que passa el temps i més es triga en el pagament). Tot plegat, de moment, ascendeix a 236.446,50 euros, als quals cal sumar-hi els honoraris i taxes judicials de l'incident de nul·litat a la sentència del Superior que també es va desestimar en data 29 de novembre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT