PUBLICITAT

Christian Frémont se suma a les critiques a Jean Pujol

  • El representant del copríncep francès destaca que durant el seu mandat Andorra "ha entrat dins de la modernitat"
09052012_fremont5
Christian Frémont signant el llibre d'honor del Consell General. Foto: ANA / M.T.
hristian Frémont, que deixarà de ser el representant del copríncep francès un cop el nou president de la República Francesa prengui possessió del càrrec, s'ha acomiadat aquest dimecres de les institucions andorranes assegurant que han estat quatre anys molt agradables perquè estima molt Andorra i que ha estat un període històric per al país. En relació a la possibilitat que el conveni de doble imposició entre els dos països provoqui que els residents francesos a Andorra hagin de tributar a França, Christian Frémont ha dit que no és correcte que un francès parli de problemes francesos quan es troba a l'estranger, referint-se a Jean Pujol, i s'ha mostrat en la línia de les manifestacions de l'ambaixador Berçot. Frémont ha assegurat que el conveni no serà dolent per a Andorra, i que, en tot cas, aquesta qüestió és 'un problema francès'.
Frémont ha fet un balanç dels seus quatre anys al càrrec destacant que ha estat un període molt important per Andorra ja que el Principat 'ha escollit entrar dins de la modernitat' i ha passat a ser 'un país normal'. Frémont ha destacat que això s'ha assolit acceptant les regles financeres i fiscals que regnen entre els països moderns i signant els acords d'intercanvi d'informació fiscal, i que tots aquests canvis s'han fet 'sense crisis' i dins una 'continuïtat política', ja que malgrat que hi ha hagut diversos governs, tots han anat en la mateixa línia, cosa que 'demostra la maduresa política del país'. El fins ara representant del copríncep francès ha fet aquestes declaracions després d'acomiadar-se dels síndics generals i dels presidents dels grups parlamentaris.
El fins ara representant del copríncep francès també ha destacat l'aproximació que ha fet Andorra cap a Europa, que si bé no ha arribat a la integració perquè no s'adaptaria a les tradicions del Principat, 's'han normalitzat les relacions i ara són molt bones'. 

Frémont ha assegurat que el copríncep Sarkozy ha seguit molt atentament tot el que ha passat a Andorra, recordant que en el seu moment va demanar que el país evolucionés cap a la modernitat, i considera que aquests canvis s'han fet sense crisis i en una continuïtat política que demostra la forta maduresa política d'Andorra.
Andorra valora positivament la tasca de Frémont// El síndic general, Vicenç Mateu, ha assegurat que Frémont ha estat un 'excel·lent representant del copríncep', i que ha sabut acompanyar molt bé les transformacions que ha hagut d'anar fent Andorra per adaptar-se al context internacional tan canviant. 

També els presidents dels grups parlamentaris han valorat positivament la tasca del representant del copríncep. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha destacat que 'ens ha ajudat sempre que li hem demanat' i ha ofert tota la col·laboració per defensar Andorra a Europa. En aquest sentit, ha agraït la seva dedicació, ja que 'tenia una missió molt complicada i intensa al costat del president i ha sabut trobar moltes hores per ocupar-se dels afers d'Andorra' tant per reforçar les relacions entre els dos països com per avançar en la consolidació institucional.

De la seva banda, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha assegurat que ha estat un home molt proper a Andorra i molt càlid, que sempre ha estat molt atent a les relacions institucionals amb Andorra i també per fer tot el possible per millorar les relacions francoandorranes. 

Pel que fa a la nova etapa que s'obre amb el socialista François Hollande com a copríncep francès, Bartumeu s'ha mostrat convençut que les relacions només poden fer que millorar, tot i que ha reconegut que fins ara les relacions amb el copríncep han estat bones. Bartumeu ha afegit que Hollande coneix la realitat andorrana i sap el que li correspon fer al copríncep, i tot i que hi hagi hagut un canvi de color polític, s'ha mostrat convençut que el nou copríncep 'no s'apartarà del seu paper' que és arbitrar i moderar el funcionament de les institucions. 

Igualment, Baró també ha indicat que el canvi polític a França no hauria d'afectar de manera directa o formal a Andorra perquè els caps d'Estat no participen directament en la vida política, i perquè des de sempre hi ha hagut la voluntat per les dues parts de preservar en tot moment una excel·lent relació, que s'ha mostrat convençut que continuarà.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT