PUBLICITAT

El CDI amb França fa un flac favor a l'obertura econòmica

  • Jean Pujol i Jaume Bartumeu coincideixen en què frenarà la inversió per por a pagar més a la hisenda francesa
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Part del document on diu que França pot imposar les persones fisiques de nacionalitat francesa residents en Andorra com si aques conveni no existís. Foto: EL PERIÒDIC

El Conveni de no doble imposició (CDI) rubricat entre Andorra i França, podria ser un entrebanc a l'obertura econòmica, si d'inversió francesa es tractés, segons van manifestar ahir, Jean Pujol, advocat i conseller de l'Assamblée des Français à l'Étranger (que compta 12 senadors i 11 diputats al país veí), i Jaume Bartumeu, president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata. Pujol va explicar que «el conveni és ineficaç i estigmatitza els francesos, «pocs residents passius vindran a Andorra», i també va afegir que quan un inversor «vagi a informar-se dels avantatges que pot suposar implantar la seva empresa al Principat, se li dirà que vagi en compte perquè es pot trobar pagant més que no pas si domicilia l'empresa a França». Pujol no va dubtar en afirmar que aquest «conveni pot posar un fre a l'obertura econòmica» i a més a més, també va advertir que pot inspirar altres països veïns, com ara Espanya, a seguir-ne l'exemple. «Caldrà veure la reacció de Madrid i de l'hisenda espanyola» argumenta Pujol tot i afegint: «Potser l'acord els dóna alguna mala idea si és veritat el que ens han dit que el Govern necessitava aquest acord com a referent per sol·licitar altres convenis de no doble imposició a fora». Pujol va assegurar que des de la representació parlamentària dels francesos a l'estranger «intentarem fer sentir la nostra veu i advertir del perill de que molts francesos honrats puguin bascular en la clandestinitat». El parlamentari va explicar que molts tenen la doble nacionalitat i que també podrien veure's abocats a renunciar a la francesa. I va assenyalar que per al desenvolupament de la cultura francesa més enllà de l'hexàgon «el cost seria terrorífic si es vota una llei com la que el CDI planteja i que Andorra ja ha acceptat; tots els francesos residents a l'estranger hauran de declarar totes les seves rendes i patrimonis universals».

Més entrebancs / El president del grup parlamentari socialdemòcrata, també va explicar ahir que l'article 5 del Conveni rubricat a Paris, fa poc més d'un mes, també posa «moltes condicions i entrebancs per a acceptar que una societat francesa pugui ser considerada com a domiciliada a Andorra». Per a Bartumeu és evident que la posició francesa està ben atrinxerada en una creuada contra l'evasió i el frau fiscals fins al punt que en l'article 25 del text, s'arriba a formular que «França pot imposar les persones físiques de nacionalitat francesa residents a Andorra com si aquest Conveni no existís». No obstant això, el futur del CDI dependrà no tant de la posició del nou copríncep Hollande, però sobretot de la nova Assamblée que resultarà de les eleccions del proper juny, que l'haurà d'examinar abans d'aprovar-lo. Jean Pujol, opina que els parlamentaris necessitaran almenys dos mesos per analitzar el text i que per tant, l'entrada en vigor de l'acord va per llarg.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT