PUBLICITAT

Els comuns demanen rebaixar la cessió en terreny urbà fins al 0%

  • La mesura provisional vol reactivar l'economia i es vol arribar a acords amb el sector privat per a equipaments
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Rosa Ferrer i Montserrat Gil expliquen en roda de premsa els acords més destacats de la reunió. Foto: ANA / M. C.

Els comuns volen incloure la cessió 0% en sòl urbà consolidable en la Llei del sòl. Els cònsols van demanar ahir que la cessió del 5% en terreny urbà consolidable a l'hora de construir fos revisada i es pogués rebaixar al 0% com a mesura provisional per reactivar l'economia. Les motivacions dels comuns són d'ordre pràctic, “en sol urbà consolidat ens trobem sovint que la cessió es converteix en un racó on poca cosa s'hi pot fer» va explicar la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, i en canvi “si els equipaments ja hi són; la cessió econòmica però també la possibilitat de reduir-la, és més interessant”. Ferrer també va explicar aquesta petició amb el fet que «cal valorar si es pot arribar a la cessió econòmica i també si per un temps determinat es pot rebaixar a zero perquè la nostra legislació és una còpia de la catalana, i en legislació comparada és el que passa, per tant fem-ho bé».

Entre els punts que els comuns volen que la modificació de la Llei del sòl tingui en compte, Ferrer també va destacar la necessitat de definir bé el sòl urbà consolidat per atorgar llicències d'urbanisme, sòl urbà consolidat per a petites obres i la possibilitat de cedir sòl comunal a entitats privades que hi projectin obres d'interès públic com ara aparcaments. A més, també va explicar que si la viabilitat d'una unitat depèn d'una altra, tot i que existeixi la possibilitat de fer convenis privats, «la llei també pot aportar més seguretat jurídica i agilitzar la tasca ». Ferrer va explicar que els comuns ja han començat a fer els deures i que «no és gens fàcil revisar tots els plans d'urbanisme».

De moment, però, ja han contestat la carta que el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé els va trametre al març. En opinió de Ferrer, les modificacions que demanen els comuns tenen la vocació d'alleugerir no només la tasca de les administracions sinó també de donar millor servei al ciutadà, «els cònsols intentem coincidir en tot allò que afecta el dia a dia».

Intercanvi d'informació / Altre punt que els comuns van tractar ahir i que té molt a veure amb la reactivació econòmica és l'agilització dels tràmits per a l'obertura de comerços. «Com que el silenci administratiu és positiu i té un termini de 30 dies, cal ampliar les actuacions per argumentar de manera motivada la denegació d'un permís abans d'aquest termini». Els comuns participaran d'un programa d'intercanvi de dades amb Govern per agilitar els tràmits i actuar amb transparència.

L'intercanvi de dades no s'aplicarà només als registres de comerç sinó també al Cens de població i habitatge. Ferrer va explicar ahir que si bé el recompte del Cens s'acabarà l'any que ve, el Govern, a través del Secretari d'Estat de Justícia i Interior, Xavier Espot, del director d'Estadística, Alexis Estopiñan i del cap d'àrea d'arxiu electrònic, Gil Riba, «ens han presentat el sistema informàtic al qual tindrem accés tots els comuns per actualitzar el cens constantment». Altres punts a l'ordre del dia d'ahir van ser el finançament dels comuns, i la potestat per executar actes administratius.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT