PUBLICITAT

La CEA creu que el 50% de les empreses registrades són inactives

  • Altimir considera que «no hem tocat fons» i afirma que «cada dia hi ha acomiadaments»
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Víctor Pintos i Xavier Altimir presenten, ahir, la memòria d'activitats Foto: ÀLEX LARA

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) va presentar, ahir, un primer resum de la memòria d'activitats del 2011. Dins d'aquesta hi ha les altes i baixes d'afiliats. El balanç final és positiu i actualment la CEA compta amb unes 600 empreses afiliades, que donen feina a 12.000 treballadors, el que és aproximadament el 35% dels assalariats del país. Però aquestes xifres no són representatives del que es respira al carrer. Segons el president de la patronal, Xavier Altimir, encara «no hem tocat fons» en aquesta crisi i el fet que aproximadament la meitat de les empreses que consten al registre de comerç no hagin complert amb l'obligació de dipositar la comptabilitat prop del Govern el fa pensar que és que no tenen activitat.

En aquest punt, Altimir va recordar que encara que no es mantingui activitat, hi ha l'obligació de declarar la comptabilitat. Així mateix, va opinar que ara s'haurà de «fer neteja» i veure quantes i quines són les empreses en funcionament. Això permetrà tenir una «fotografia de què estem parlant», tenir les dades per saber «on som», va manifestar.

Malgrat opinar que la meitat de les empreses estan inactives, és un fet que les afiliacions a la CEA han augmentat. Això, segons el vicepresident de la patronal, Víctor Pintos, es deu a que els empresaris entenen que la CEA els «dóna veu» i amb ella se senten més «abrigats». I de baixes, només n'han tingut dues d'efectives, una d'elles per cessament de l'activitat.

Tot i que les dades d'afiliació semblen apuntar a una recuperació de l'economia, el president de la CEA opina que «no hem tocat fons» en aquesta crisi i que la xifra d'un miler d'aturats anunciada pel Govern «es queda curta, molt a pesar dels empresaris». Altimir va exposar que «cada dia s'està acomiadant gent», doncs la «falta d'activitat» obliga a «retallades». I aquestes «no han acabat». Com a exemple, el fet que es veuen alguns establiments hotelers del centre tancats aquesta època de temporada baixa, cosa que «no s'havia vist mai».

MESURES PER APAIVAGAR L'ATUR / En relació a les mesures aprovades pel Govern per tal d'afavorir la contractació interna al país, Altimir es va mostrar contrari a les tesis de l'Executiu –«no compartim l'opinió»–, i va manifestar que ara «és moment de ser més exigents». Així, el president de la CEA va voler deixar clar que l'empresari té el dret de «contractar el perfil que necessita», i no té per què quedar-se amb un perfil més baix perquè aquest es trobi al país. «Si no està aquí, s'ha d'anar a buscar fora», va sentenciar. Per la seva part, Pintos va opinar que cal «analitzar en concret» cada cas, reiterant així la demanda de poder establir quotes individuals.

D'altra banda, i en aquest mateix punt, Altimir va reconèixer que els empresaris han de participar també en la formació dels treballadors. Aquí, val a dir que durant el 2011 la CEA «ha continuat els plans de formació», i que des que es van iniciar els cursos ja hi han passat una seixantena d'alumnes. El president de la patronal va recordar que les formacions que ofereix l'entitat van dirigides a quadres directius i intermitjos, per «no entrar en competència» amb els que ofereix la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, que s'orienten a un públic més ampli.

RELACIONS AMB ELS SINDICATS / Altimir va assegurar que «mai hem tingut inconvenient» en parlar amb els sindicats, i que han celebrat diverses reunions. Així va respondre a les suspicàcies alçades per l'absència de la CEA a les taules organitzades pels sindicats en motiu de la celebració del Primer de Maig. Això no va impedir Altimir d'afegir que «no tenim cap problema per parlar el que faci falta, però que els sindicats siguin realment representatius» dels treballadors del sector del qual es parla.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT