PUBLICITAT

Comença el ball de propostes per a les noves LEB Or, Plata i Bronze

  • El projecte principal, que la FEB aprovaria a l'Assemblea de juny, vol menys clubs en Or i tres conferències en Plata
R. MORA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els jugadors del River Andorra de LEB Plata reben les instruccions del tècnic Peñarroya, en un matx a casa Foto: ÀLEX LARA

En la recta final de la temporada, quan els clubs comencen a pensar en la nova campanya, surten les possibles novetats en les categories i competicions. Ja són aquí: la principal proposta aposta per una LEB Or amb dos equips menys que ara (16) i una LEB Plata dividida en tres conferències amb 14 equips cadascuna. Així, la Lliga EBA acabaria sent una LEB Bronze per als equips que, no tenint bitllet a Plata, es barrejarien amb els de l'actual Primera Nacional, el que és Copa Catalunya aquí, on és el River Andorra sènior B. Tot plegat afecta al club andorrà fins i tot en el primer equip, tant si assoleix el pressupost per ser a Or com si no ho aconsegueix i es queda a Plata, on el nivell de bàsquet amb aquesta proposta seria molt més inferior que l'actual. Amb tot, les idees que puguin sorgir no s'estudiaran per la Federació Espanyola (FEB) fins l'Assemblea Ordinària del pròxim mes de juny. Segons fonts de la FEB, les propostes que es fan a aquesta assemblea són «habitualment acceptades». Els costos en Or es mantindrien com els actuals, mentre que en Plata es reduirien considerablement.

El bàsquet encara bull en les pistes, però els despatxos tampoc no paren. Segons algunes fonts, la principal proposta neix de la Federació Valenciana, interessada en canviar la LEB Plata i l'EBA per interessos propis, tot i que aquest ens no ho confirma. Sigui d'una o altra manera, la proposta és seriosa i estudiada, i ja ha arribat a tots els clubs espanyols i, com no, també al River Andorra, on estan al cas.

POQUES NOVETATS EN LEB OR / La LEB Or no tindria gaire variacions i seguiria sota l'organització de la FEB. El canvi és que es passaria dels actuals 18 clubs a 16. De la resta de normativa, la mateixa: dos descensos per temporada i pel que fa a despeses (quotes, àrbitres, llicències) sense variacions exagerades, segons el projecte que circula pels clubs. El River Andorra pren nota i per això segueix amb el treball de tancament de patrocinis privats, tot a l'espera del que pugui aportar el Govern.

LEB PLATA, LA REVOLUCIÓ / Si el River Andorra no aconsegueix tancar un pressupost per a Or per les raons que siguin, es mantindria a Plata si econòmicament s'ho pot permetre, i si vol, és clar, perquè cal recordar que el president Gorka Aixàs va manifestar en el seu moment que si no hi ha interès pel bàsquet al país, gairebé l'entitat rebaixarà les seves pretensions globals i esportives a sota mínims, i això és molt avall. Amb això es faria un club d'anar per casa, amb la marxa enrere que suposaria això per a una entitat que porta anys lluitant per créixer en totes les categories espanyoles.

A Plata hi hauria 42 equips repartits en tres conferències amb 14 cadascuna. La Conferència A tindria els equips de Galícia, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, País Basc, Navarra i La Rioja. La B inclouria Mitja Castella la Manxa (les províncies de Guadalajara, Conca i Albacete), Aragó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia i Balears. Per últim la C tindria Madrid, Andalusia, Extremadura, Ceuta, Melilla, Canàries i l'altra meitat de Castella la Manxa: Toledo i Ciutat Reial. Dos equips de cada conferència jugarien la fase final per les dues places per ser a Or, en una cita de cinc dies de partits en un mateix escenari rotatiu per temporada, amb dos grups de tres equips amb semifinal i final. També hi hauria dos descensos per Conferència a la que seria la nova LEB Bronze.

Pel que fa a despeses, a LEB Plata també canviaria aquest panorama, i realment molt: la quota dels clubs passaria a ser de 10.000 euros, i aquesta xifra sumada a les despeses per àrbitres i llicències arribaria a 35.210 euros, quan ara és de 61.792. Així mateix, l'aval que han de lliurar les entitats seria molt menys exigent: gairebé 29.000 euros, pels 138.000 actuals.

LEB BRONZE, AUTONÒMICA / La LEB Bronze aglutinaria equips com ara el River sènior B que és a l'actual Copa Catalunya, que és l'equivalent a Primera Nacional en la resta d'Espanya. Aquesta competició seria organitzada per les federacions autonòmiques, segons cada grup. El número d'equips és una incògnita ara per ara, perquè es depèn de moltes continuïtats d'entitats que no estan gens clares –també hi ha molts dubtes a Or i Plata, perquè la situació econòmica de molts d'ells és absolutament dramàtica–, i això fa que no hi hagi res clar. Amb tot, el sistema inclou aquells que no ascendeixen aquesta campanya actual a Plata, a més dels equips de Primera Nacional i Copa Catalunya, on és el sènior B del River.

DIVENDRES 11, LA FEB ELEGEIX PRESIDENT / El pròxim divendres 11 de maig se celebra l'Assemblea Extraordinària per l'elecció del nou o renovat (José Luis Saez) president de la FEB, a més de la Comissió Delegada que estudiarà les propostes de competició que hi hagi, però això serà ja en la pròxima assemblea, en aquest cas Ordinària, que tindrà lloc al juny

No es pot descartar que en les pròximes setmanes surtin més propostes, i mentre des de la FEB asseguren que estan obertes a totes i que totes són adequades, l'únic que es fa de debò és marejar el personal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT