PUBLICITAT

Els comuns assumeixen que perdran ingressos de l’ITP amb l’aplicació de l’IVA

  • Rosa Ferrer ha dit que si es manté el redactat de la proposició que s’està tramitant al Parlament, en un any hi hauria uns 400.000 € menys d’ingressos a repercutir entre els set comuns
  • Els cònsols han fet arribar al Govern el document amb les propostes sobre la Llei del sòl, que remarca la necessitat de definir la consideració de sòl urbà consolidat

08052012_ferrer gil 2

La cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, i la de Sant Julià, Montserrat Gil, durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols. Foto: ANA / M.C.
Els cònsols han valorat aquest dimarts la incidència de l’adopció de l’IVA, en relació al que recapten els comuns a través de l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP). Segons ha explicat la cònsol major de la capital, Rosa Ferrer, si es manté el redactat de la proposició que s’està tramitant al Parlament, en un any hi hauria uns 400.000 euros menys d’ingressos a repercutir entre els set comuns i en funció de les operacions immobiliàries que es realitzin a cada parròquia. En canvi, ha indicat, que si es fes en funció de si la transmissió es fa entre persones físiques o jurídiques, l’import podria arribar al milió d’euros. Tot i que el que es deixi de recaptar per l’IVA incrementarà les transferències de l’Estat als comuns, Ferrer ha assegurat que hi sortiran perdent igualment. D’altra banda, aquest dimarts han fet arribar al Govern el document amb les propostes dels comuns sobre la Llei del sòl, que remarca la necessitat de definir la consideració de sòl urbà consolidat.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha comparegut aquest dimarts davant dels cònsols de les set parròquies per analitzar les implicacions de l’adopció de l’IVA a nivell parroquial. Segons ha explicat la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, 'el que deixarem de recaptar via IVA vindrà a incrementar l’import de les transferències de l’Estat als comuns', però estan valorant les diferents possibilitats per tal que es recuperi al màxim possible del que es perdi deixant de recaptar l’Impost de Transmissions Patrimonials. 

D’una banda, si es manté el redactat de la proposició que està a tràmit al Consell, on s'estableix que només la primera transacció va a través de l’IVA, en un any es poden deixar d’ingressar 400.0000 euros a repercutir entre els set comuns i en funció de les operacions de cada parròquia. Si es fa en funció de si la transmissió patrimonial es produeix entre persones físiques i jurídiques o no, l’import podria pujar fins al milió d’euros, tal com ha reconegut Ferrer. 

Aquests ingressos anirien a parar als comptes del Govern i el 18% es repartiria a parts iguals entre els comuns si no es tenen en compte les transmissions de cada parròquia. Per aquest motiu estan analitzant les diverses possibilitats, tot i que ha assumit que hi sortiran perdent igualment pel fet que l’ITP recau directament a cada parròquia i l’IVA no

Els cònsols també han informat que aquest dimarts han enviat al Govern el document amb les propostes consensuades pels set comuns en relació a la Llei del sòl. La cònsol de la capital ha destacat la necessitat de definir la consideració de sòl urbà consolidat per facilitar l’atorgament de llicències. 

Així mateix, també han exposat que la cessió econòmica del Comú en sòl urbanitzat pugui arribar a zero, ja que no cal fer cap obra d’urbanització i no es pot aprofitar per a equipaments públics. A més, aposten perquè el Comú pugui cedir sòl a un particular per construir un equipament privat però amb un benefici públic, com poden ser aparcaments.

Per últim, han abordat la simplificació dels tràmits d’obertura de comerços que faran que es reforcin les inspeccions per comprovar les condicions abans dels 30 dies establerts per denegar el nou establiment. Aquest reglament podria estar tancat a finals d’any o al setembre, segons ha anunciat la cònsol major laurediana, Montserrat Gil.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT