PUBLICITAT

Les modificacions de la Llei de finances comunals, a tràmit el 17 de maig

  • El text inclou que la notificació de les sancions interrompi la prescripció de les mateixes i que l’endeutament dels comuns es valori en funció dels ingressos realment liquidats en els tres darrers anys

08052012_reunioconsols

Imatge de la reunió de cònsols del mes de març. Foto: TONY LARA
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha anunciat aquest dimarts durant la seva compareixença a la reunió de cònsols que el Govern vol aprovar la proposició de modificació de la llei de finances comunals en deu o quinze dies, de cara al 16 de maig, per portar-la a tràmit parlamentari al dia següent. Segons han explicat la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, i la de Sant Julià, Montserrat Gil, el text inclou que la notificació de les sancions interrompi la prescripció de les mateixes i que l’endeutament dels comuns es valori en funció dels ingressos realment liquidats en els tres darrers anys. D’altra banda, el secretari d’estat de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha presentat el Cens de població i habitatge que es vol tenir enllestit el 2013 i el ministre de Justícia i Interior, Marc Vila, ha proposat als comuns la seva participació en el programa de treball temporal.
La proposició de modificació de la Llei de finances comunals podria entrar a tràmit parlamentari el pròxim 17 de maig, segons ha informat als cònsols aquest dimarts el ministre de Finances, Jordi Cinca. Aquesta proposició inclou d’una banda la interrupció del termini de prescripció de les sancions administratives imposades pels comuns amb la simple notificació de la mateixa i el canvi en el còmput del límit d’endeutament que prendrà la mitjana dels ingressos realment liquidats en els tres darrers anys com a base i no l’últim any. 

Tot i que els comuns no han fet un càlcul conjunt de l’import al que poden arribar les causes pendents d’execució a la Batllia han reconegut que es tracta d’un volum 'important' i que cada vegada és més gran. La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, per exemple, ha manifestat que d’algunes sancions que es van notificar a la capital es deuen més de 200.000 euros, tot i que no es rebran tots perquè es va sentenciar que hi havia corresponsabilitat dels comuns i la Batllia. 

Ferrer ha reiterat que la fórmula idònia és l’autotutela, com també els ha proposat el ministre de Justícia i Interior, Marc Vila; és a dir, que l’administració pugui executar el cobrament del tribut en el mateix moment que el genera. Per abordar aquest canvi legislatiu, que valoren positivament, es nomenarà algú de cada comú per determinar els recursos que es necessiten i descarregar així feina a la Batllia. 

D’altra banda, també s’ha proposat que es puguin complir condemnes penals amb la realització de treballs en favor de la comunitat als comuns. Una comissió formada per les cònsols majors d’Andorra la Vella, Escaldes i Sant Julià, Rosa Ferrer, Trini Marín i Montserrat Gil, es reunirà el  23 de maig amb el president del Tribunal de Corts per tractar aquesta col·laboració.

En l’àmbit laboral, Vila també ha demanat als comuns la seva participació en el programa de treball temporal. El ministeri farà arribar la informació d’aquesta iniciativa a les administracions locals i aquestes determinaran quins llocs podrien ocupar els empleats. 

Per últim, el secretari d’estat de Justícia i Interior, Xavier Espot; el director del Departament d’Estadística, Alexis Estopiñan, i el cap d’àrea d’arxiu electrònic, Gil Riba, han presentat el Cens de població i habitatge que preveuen tenir acabat cap al 2013. 'Es tracta d’un sistema informàtic automàtic d’accés des de cada comú on es poden actualitzar constantment les dades d’altes i baixes del cens a cada parròquia', ha explicat Rosa Ferrer.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT