PUBLICITAT

L'índex de sinistralitat mortal és del 2%, el més elevat de l'entorn

  • La proporció d'accidents en relació als assalariats és entre un 8% i un 9% superior a la mitja europea
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'esfondrament d'una estructura de la boca oest del túnel dels Dos Valires causa cinc morts, en l'accident laboral més important del país, l'any 2009 Foto: ONA MORANTE

Dos de cada 40.000 treballadors moren en un accident laboral anualment. Aquest és l'índex de sinistralitat mortal d'Andorra corresponent a l'any 2008, i és el més elevat de l'entorn i del món desenvolupat. Igualment, l'índex de sinistralitat laboral andorrà és entre un 8% i 9% superior a la mitja europea, amb les dades més recents, corresponents a l'any passat. Malgrat la negativitat que desprenen aquestes dades, la tendència és de disminució del nombre de sinistres, segons assenyala el primer Informe anual de l'Observatori de Riscos Laborals d'Andorra (ORLA).

Andorra té una mortalitat laboral superior a la del món desenvolupat. És el 2% d'accidents mortals per cada 40.000 treballadors. Aquesta és la dada més destacable recollida en aquest primer informe sobre l'evolució de la seguretat i la salut en el treball, i es pot considerar alarmant tenint en compte que per elaborar l'índex s'han deixat de banda els accidents in-itinere. El segon país amb un índex de sinistralitat laboral mortal més elevat després d'Andorra destacat en l'informe són els Estats Units d'Amèrica, on aquest se situa a l'1,48%, seguit de Bèlgica amb un índex d'1,29%. Per citar els països més propers, Espanya té una sinistralitat mortal d'1,05% i França del 0,67%. Val a destacar que és Anglaterra, amb un índex de sinistralitat laboral mortal del 0,36% el país amb una xifra més baixa d'entre els destacats per l'ORLA en el seu informe.

En l'apartat dels accidents mortals, l'ORLA assenyala que «els països que tenen més cultura preventiva, tenen més interioritzats els hàbits, i l'índex de sinistralitat mortal és inferior a la resta de països que han començat més tard aquest canvi d'hàbits». Així, s'ha de dir que mentre a Andorra la Llei de la seguretat i la salut en el treball data del 2009, altres països de l'entorn van començar a aplicar-la amb molta més anterioritat, i la directiva marc europea té data del 1989. Això fa pensar que la implantació de la llei i el canvi d'hàbits, a la pràctica es tradueix en una disminució dels accidents mortals.

EVOLUCIÓ DELS ACCIDENTS LABORALS / La tendència que segueix el nombre d'accidents laborals és decreixent «però lineal», matisa l'informe, que ressalta que «és veritat que en valor absolut han baixat els accidents laborals i que aquesta disminució ha anat lligada principalment a la reducció de persones assalariades». En aquest sentit, però, també cal esperar una reducció dels incidents ja no lligada a la pèrdua d'assalariats, sinó explicada pel canvi d'hàbits. L'ORLA és optimista i assegura que, prenent com a model l'experiència d'altres països, «a mesura que el desplegament de la llei es faci extensiu, i sobretot el canvi d'hàbits sigui real, tant els accidents de treball com el número de baixes se situarà en la mitjana dels països de la UE». Ara, l'índex andorrà està entre un 8% i un 9% per sobre de la mitja de la Unió.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT