PUBLICITAT

Més diversitat cultural

  • Aquest any s'hi afegeix la Federació Andorrana de Futbol
  • Hi haurà més actes
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Representants de les diferents associacions, ahir a la roda de premsa Foto: ANA / A. R.

Andorra la Vella celebrarà el Dia Mundial de la Diversitat Cultural amb tot un seguit d'activitats durant la setmana del 14 al 20 de maig organitzades per l'Àrea de Participació Ciutadana del Comú de la capital amb la col·laboració de totes les associacions culturals, el Govern i aquest any s'hi afegeix la Federació Andorrana de Futbol. Aquesta vegada, que serà la segona edició de la celebració a la capital, es compta amb la participació de més d'una vintena d'associacions i amplia el nombre d'activitats combinant el caire més lúdic amb el divulgatiu, oferint així una festa de no tan marcat caràcter folklòric, segons van explicar els seus organitzadors ahir. El plat fort serà, a l'igual que l'any passat, la Fira de la Diversitat que s'instal·larà a l'envelat del Parc Central el dissabte 19 de maig on hi haurà els estands d'exposició i venda de productes de les diferents associacions i activitats de cada cultura representada. Tot i l'augment d'activitats i de presència de més col·lectius, el pressupost s'ha reduït a la meitat, de 6.000 euros a 3.000 euros.

Les activitats s'han organitzat de forma conjunta entre els organitzadors, col·laboradors i associacions culturals. Són més d'una vintena, a les quals s'incorporen associacions com les dels peruans, equatorians, Esperanto a l'Arieja o la Federació Andorrana de Futbol (FAF); mentre que l'Adsaps, i les associacions d'hindús i de russos han deixat de participar-hi en aquesta segona edició.

L'increment de propostes es fa visible sobretot durant la setmana –de dilluns a divendres– amb dues activitats cada dia d'un format divulgatiu: conferències, cinemes, exposicions i projeccions que es duran a terme al Centre de Congressos, Centre Cultural la Llacuna, el Teatre Comunal i Casa Bauró. Destaca l'activitat proposada per la Comissió Nacional Andorrana per la Unesco (CNAU) el dimarts 15 de maig, una exposició i conferència de Jamel Balhi, un fotògraf i escriptor que recorre el món, sense logística ni assistència, però amb la seva càmera de fotos descobrint països. N'ha recorregut un total de 186 i del continent europeu només li faltava Andorra.

Obrirà la setmana dedicada a la celebració del Dia mundial de la diversitat cultural el dilluns que ve una conferència organitzada per la SAC del sociòleg i director del CRES, Joan Micó, sobre la diversitat cultural d'Andorra. La mateixa SAC presentarà el dijous dos llibres sobre l'entorn de les fronteres: Observar les fronteres veure el món i La frontera.

L'Associació Italiana d'Andorra organitza dues projeccions, una el dilluns, Sacco e Vanzetti de Giuliano Montaldo, i una altra el dijous, Il medico della Mutua de Luigi Zampa.

El 19 de maig hi haurà el plat fort amb les activitats més lúdiques a l'envelat del Parc Central. La directora de Cultura i de Participació Ciutadana, Patty Bafino, ha explicat que «amb l'objectiu d'acostar la festa a la població en general» a les 11 hores hi haurà una cercavila en la qual les entitats participants desfilaran amb banderes i estandards fins a la plaça de la Rotonda atraient la gent del carrer cap a l'envelat.

Allí, les diferents associacions tindran exposats en els seus estands els productes autòctons i els grups folklòrics faran animacions i demostracions dels seus balls al llarg de tot el dia: una mostra de Balls de Gegants, jocs populars típics catalans, concurs de cinema de butxaca i micropoesia, ball de flamenc, masterclass de Capoeira, panderetaires i gaiters, taller de fabricació de falles, danses de l'Esbart d'Andorra la Vella, balls folklòrics de Portugal, balls caribenys i karaoke, entre d'altres activitats. A l'església del Fener s'hi realitzarà a la tarda el Concert de la Diversitat a càrrec de l'Orfeó Andorrà d'Andorra la Vella i International Singers.

I els actes acaben el diumenge 20 de maig amb la 8a edició del Torneig de Cases Regionals i Comunitats d'Andorra organitzada per la FAF i que aquest any ha volgut integrar-se de ple en la celebració conjuntament amb les altres associacions, informa l'ANA.

La consellera de Cultura i participació Ciutadana, Meritxell Rabadà, ha destacat l'increment d'activitats i la implicació de les associacions a l'hora d'organitzar-les. En aquest sentit ha expressat que l'objectiu que persegueixen és «donar a entendre que vivim en un país plural i integrador i que donant a conèixer els trets característics de cada associació ens adonem que molts d'aquests trets també són comuns». Una teoria a la qual s'hi ha referit també el representant de l'Associació de Peruans, Lorenzo Castillo.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT