PUBLICITAT

Interior impulsarà una llei perquè les administracions executin sentències

  • El ministre, que informarà del projecte als cònsols, prioritza «l'execució directa» a la instauració de l'uixer
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

La saturació a la Batllia és un aspecte que cada vegada més preocupa a l'Administració central, la qual analitza possibles solucions per a pal·liar-la. La figura de l'executor privat de sentències, o uixer, ha estat una de les vies que ha sonat amb més força, però va ser durant el jurament d'una batlle el passat mes de febrer quan el president del Consell Superior de Justícia (CSJ), Enric Casadevall, va deixar anar la possibilitat que les administracions, com el propi Govern, comuns o Policia, fossin els encarregats d'executar aquestes sentències. La proposta va ser captada pel Ministeri de Justícia i Interior, que ja treballa per tirar endavant el projecte. Tal i com va explicar el ministre, Marc Vila, «estem en una fase avançada i ja hi ha uns treballs realitzats». La intenció és tirar endavant una llei per canviar l'actual sistema.

El ministre va definir l'opció d'executar sentències per part de les administracions com «autotutela o execució directa», i va assegurar que és la prioritat del ministeri per fer front a l'acumulació de sentències sense data per executar. Vila va assegurar que de les 30.000 sentències pendents, «el 80% són multes, qüestions administratives». És una temàtica que, per tant, afecta directament les administracions.

Reunió amb els cònsols / Això sí, qualsevol canvi legal requereix prèviament del vistiplau de les corporacions locals, que són les més directament implicades. Vila va assegurar que a la propera reunió de cònsols, que se celebrarà a Andorra la Vella, els informarà de la seva voluntat del projecte d'autotutela. Serà a la mateixa reunió on el titular de Justícia i Interior té la intenció d'explicar als cònsols la intenció que els treballs temporals a l'administració es traslladin també als comuns.

Un cop sigui una realitat l'execució directa per part de les administracions el Ministeri iniciarà l'anàlisi sobre si la figura de l'uixer és o no necessària. «És una de les possibilitats que contemplem», va explicar, i «si aconseguim que això –per l'autotutela– descarregui les batllies, analitzarem si hi ha un marge més gran per veure si convé o no convé la figura de l'uixer», va opinar el ministre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT