PUBLICITAT

S'aparca el cos únic

  • La comissió interparroquial treballa en la modificació de la llei que permeti canviar a «guàrdia urbana»
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Agents de circulació,vestits de gala en motiu de la seva festa, passen pel passeig del Riu en direcció el CIAM, ahir Foto: TONY LARA

Si l'any passat es parlava d'agrupar els diferents serveis de circulació comunals en un únic cos, ara això s'ha difuminat. «Un cos conjunt necessita una modificació més profunda de la llei, per això explorem la via d'un protocol», va explicar la presidenta de la comissió interparroquial, Rosa Ferrer, en motiu de la diada dels agents de circulació, que es va celebrar ahir a Escaldes-Engordany. La voluntat d'aquest document serà la de donar cobertura i seguretat jurídica a les actuacions dels agents en una parròquia que no sigui la seva, quan aquesta sigui necessària. Del que tampoc es parla és de l'ús d'armes, com són les porres, qüestió que en aquest nou mandat «no s'ha posat damunt la taula», va assegurar.

De fet, la comissió interparroquial de serveis de circulació només ha celebrat dues trobades des que es van renovar les corporacions comunals a principis d'any. La primera va servir per constituïr-se i escollir Ferrer com a presidenta, i la segona per determinar les primeres línies de treball. La més important és la modificació de la llei que regula els serveis de circulació per tal de permetre el canvi de nom d'aquests cossos. Es vol que deixin de ser serveis de circulació per passar a anomenar-se «guàrdia urbana», doncs els mandataris tenen el convenciment que les missions que aquests agents tenen encomanades i les tasques que desenvolupen ja no es limiten a regular la circulació viària.

Avui, també gràcies a l'evolució del país i de la tecnologia, la seva feina també és de «vetllar per la bona convivència ciutadana», pel bon compliment de les ordinacions, ofereixen assistència i suport als ciutadans, i «en definitiva, seguretat», va resumir la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, que ahir també es va dirigir als agents com amfitriona. Compleixen una funció social, i juguen un paper «fonamental per assegurar la convivència», va concloure Marín. «Tenen totes les característiques i requisits perquè deixin de ser només agents de circulació», va manifestar la presidenta de la comissió, tot assegurant-los que «defensaré que sigueu guàrdia urbana».

Però una cosa és modificar la llei per canviar de nom, doncs els agents de circulació són garants també de la seguretat ciutadana que gaudeix el país –«un dels valors de l'Estat és l'alt índex de seguretat ciutadana, i s'ha de preservar», va assegurar Ferrer»–, i l'altra és tocar «competències constitucionals» per fer un cos únic. Però la preservació dels nivells de seguretat ciutadana passa per «aprofundir la col·laboració» entre serveis de circulació i també amb altres cossos especials, com és la Policia, els Bombers i tot el vinculat a la Protecció Civil.

Per això, la comissió interparroquial també treballarà en aquest mandat per definir protocols de col·laboració multilaterals –com el pendent d'aprovació entre els comuns d'Ordino, la Massana i Andorra la Vella, o el que es treballa entre la capital i Escaldes-Engordany i que la cònsol major d'aquesta darrera parròquia, Trini Marín, confia que estigui enllestit de cara l'any vinent– que donin seguretat jurídica a les actuacions dels agents fora del seu àmbit competencial, limitat al territori de la parròquia, ja que es dóna un servei a les persones. Aquest és el segon gran eix de treball de la comissió.

ALTRES QÜESTIONS PENDENTS / Després de la «magnífica» feina realitzada sota la presidència de Josep Maria Camp (anterior cònsol major de la Massana) per la comissió –com és la uniformitat dels uniformes, els plans de formació i la uniformitat de procediments i criteris, a més de l'establiment de la festa dels agents–, aquesta encara té qüestions pendents. Una d'elles és la implantació del sistema Tetra de comunicació, que permeti el contacte permanent entre cossos.

HOMENATGE I AGRAÏMENT / La diada serveix per homenatjar els agents i agrair-los-los la seva tasca. En aquest sentit, Marín va expressar el desig que aquesta festa no caigui en l'oblit i es mantingui «constant», doncs és important la feina dels agents de circulació. I és important de mantenir la diada, doncs sovint se «senten incompresos», tant per part de la ciutadania com per part de la classe política, va reconèixer Ferrer. Ella mateixa va confessar admirar-los, ja no només perquè són «la imatge de la parròquia i del país», que estan «al peu del carrer» sota qualsevol inclemència meteorològica, sinó també per la seva «vocació de servei públic i atenció ciutadana», tot i el «maltractament» del que sovint són víctimes, doncs a vegades les sancions ceguen la ciutadania. I malgrat l'adversitat i la incomprensió, «han demostrat estar a l'alçada», va concloure Marín.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT