PUBLICITAT

DA i PS treballen perquè la llei de partits s'aprovi abans d'un any

  • Baró confia avançar «des del consens» i Bartumeu preveu tenir una primera proposta el mes de juny
EVA ARASA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu (esquerra), escolta el president demòcrata, Ladislau Baró, en una sessió del Consell General Foto: TONY LARA

Els dos grups parlamentaris, demòcrata i socialdemòcrata, estan treballant –cadascun pel seu compte– en la futura llei de partits. Fa uns mesos, els presidents de tots dos grups, Ladislau Baró (DA) i Jaume Bartumeu (PS) es van reunir i van manifestar la voluntat d'avançar en l'elaboració d'una llei que, entre altres aspectes, haurà de regular el finançament dels partits polítics, tal com recomanava el darrer informe elaborat pel Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO). Baró confia que la posada en comú dels treballs respectius servirà per legislar «des del consens»i creu que, a tot estirar, el text es podria aprovar de cara a la primavera de l'any vinent, si no a la tardor d'aquest mateix any. Unes previsions que encaixen amb el calendari socialdemòcrata. De fet, Bartumeu preveu tenir enllestida una proposta el pròxim mes de juny.

Actualment, els partits polítics estan regulats per la Llei qualificada d'associacions i, en concret, per la seva disposició addicional primera: «Mentre no s'adopti una legislació específica, els partits polítics es regeixen per aquesta Llei». Pel que fa al finançament –qüestió que el GRECO insta a regular–, l'únic que per ara està regulat són les campanyes electorals, a través de la Llei qualificada de finançament electoral.

EVITAR LA BUROCRATITZACIÓ / La llei que estan treballant els grups parlamentaris ha de servir per regular d'una banda els partits com a agrupacions específiques dedicades a la política i, de l'altra, el seu finançament –i no només el finançament de les campanyes electorals. Això sí, des del grup demòcrata, i amb paraules del seu president, tenen clar que Andorra s'ha de dotar d'una regulació «adequada al sistema d'aquí, que aporti claredat, transparència i pautes de funcionament, però que no sigui tan feixuga de complir que obligui a crear una burocràcia interna dins dels partits».

Pel seu cantó, el president del grup parlamentari socialdemòcrata ha confirmat que, després de manifestar a Ladislau Baró la seva inquietud per les conclusions del GRECO i la voluntat de donar compliment a les recomanacions recollides en l'informe, «un equip assessor ha estat treballant un text que, a hores d'ara, està avançat i que, previsiblement, estarà enllestit a final del mes de juny».

Els grups es tornaran a reunir un cop tinguin a punt els treballs respectius i posaran en comú les dues propostes, a partir de les quals hauria de sortir el text definitiu que haurà d'aprovar el Consell General. Tot i que els terminis s'han apuntat molt per sobre, el cert és que el GRECO, després de fer públic el seu informe el 15 de juny de l'any passat, va anunciar que avaluaria l'acompliment de les seves recomanacions durant el primer semestre del 2013.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT