PUBLICITAT

Les llevadores aposten per no trencar el vincle entre mare i fill

  • El contacte pell a pell des dels primers minuts de vida també és garantia de salut
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El pediatra Josep Estrada, en plena conferència Foto: TONY LARA

Les llevadores van defensar ahir el programa Contacte pell a pell que han integrat l'OMS i la Unicef a l'igual que el de l'alletament matern. Aquesta pràctica que consisteix a posar el recent nascut sobre la mare des dels primers instants de vida, fins i tot en casos de cesària, permet no trencar el vincle que s'estableix entre tots dos durant els nou mesos d'embaràs i tindria la virtut de protegir el fill contra el desenvolupament de malalties i les agressions exteriors, a l'igual que l'alletament. Aquesta idea també es compartida pel pediatra Josep Josep Estrada que va parlar de com els pares poden prevenir les malalties dels fills des del moment que el conceben.

Estrada va insistir en el fet que no n'hi ha prou en portar una vida sana, sense tòxics, seguint una dieta equilibrada, fent exercici i evitant l'estres, cal també que les relacions amb l'entorn siguin agradables perquè les emocions també tenen molt a veure amb la nostra salut. Si el nen que se sent estimat estarà més preparat per ser feliç de gran també tindrà més possibilitats de créixer sa. D'aquí la importància, van insistir les llevadores Marta Solà i Martina Montané, de posar-lo en contacte amb la mare des dels primers minuts de vida i en el cas de que la mare no pugui, el pare. De la mateixa manera, Estrada va defensar l'alletament matern perquè transmet a l'infant una sèrie de marcadors genètics, reforça el seu sistema immunològic i sobretot l'ajuda a desenvolupar la flora intestinal. Estrada va afegir que del bon desenvolupament de la flora intestinal depèn també la salut de l'infant, «ja que el 70% de les defenses estan al budell, i aquí comencen els problemes».

Herència modificable / Si bé Estrada va dir que la nostra salut és herència dels nostres avantpassats, també va explicar que res és irreparable i que al llarg de la vida podem modificar el que no s'ha fet bé abans. Estrada va contestar així a una mare que per motius de salut no va poder optar pel part natural ni alletar els seus bessonets. «No hem de culpabilitzar» va dir el metge, «cada dia es pot influir en el nostre estat de salut i en dels nostres fills». La recepta torna a ser la mateixa, dieta equilibrada, exercici, pau interior i amor. Les llevadores van celebrar ahir per primera vegada la diada internacional en companyia d'una quarantena de mares amb els seus bebès.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT