PUBLICITAT

Els advocats també defensen la independència de la Justícia

  • El degà, Francesc Badia insisteix, però, en la necessitat de donar resposta a mancances històriques
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El degà del Col·legi d'Advocats, Francesc Badia, presenta la cerimònia de la Toga al Centre de Congressos d'Andorra la Vella. Foto: TONY LARA

El degà del Col·legi d'Advocats, Francesc Badia, va defensar ahir la independència de la justícia, però també va reclamar més implicació política per donar resposta a les mancances cròniques de l'administració de justícia i assegurar l'Estat de Dret. En el discurs d'introducció a la cerimònia, Badia va dir que «els batlles i els tribunals són independents, però també han de poder gestionar el seu propi pressupost», i va concloure que les millores en el funcionament de la justícia són necessàries perquè «el nostre país i els ciutadans s'ho mereixen». La urgència de dotar la justícia amb un pressupost propi no és compartida pel ministre Marc Vila que va dir que estava «obert a debatre» però que no veu «aquesta partida com una prioritat. Vila va deixar clar però, que no hi haurien retallades però tampoc hi hauria cap dotació extraordinària «com en altres àrees com ara la de treball o de benestar social, sectors sensibles». Amb tot, Vila va assegurar que s'està treballant en la informatització de la justícia i en el desplegament legislatiu necessari per instaurar la carrera judicial, una mancança que els experts del Grup Contra la Corrupció del Consell d'Europa (GRECO) ja van lamentar en l'informe que van redactar el 2006. «Hem respost a l'informe del GRECO i estem treballant en la llei de la carrera judicial» va reiterar el president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall. Casadevall també va defensar la imparcialitat dels jutges, fiscals i magistrats, i Francesc Badia va ser contundent «si no creies en la independència de la justícia no faria la feina que faig».

Bones pràctiques / Entre les mancances que Badia assenyala com a més urgents hi la del codi de procediment civil, «perquè els batlles puguin jutjar sense problemes d'interpretació i oferir més seguretat jurídica a l'administrat». I és que l'edifici de la justícia no només necessita mitjans materials, com una seu que pugui encabir els serveis que treballen a l'estret, a la casa de les columnes, sinó també mitjans immaterials i humans com l'executor de sentències. Si la carrera judicial pot representar un avenç per als batlles que acaben per desmotivar-se, «tot i que ara alguns passen a magistrats», també requereix independència pressupostària. «No entenem per què no es fa, finalment, estarà sotmesa, com qualsevol altra administració, al tribunal de comptes».

Badia va convenir que «el fet que CSJ administrés el propi pressupost també contribuïria a esvair dubtes» que poden pesar encara sobre la independència del tercer poder. I va lamentar que les inversions en aquesta àrea siguin a primer cop d'ull poc lluïdes, «però en canvi, quan la gent s'ha d'enfrontar a la lentitud judicial s'adona que són diners necessaris». El degà també es va mostrar favorable a l'obertura econòmica que «ha de tenir per objectiu que els andorrans puguin treballar no només a Espanya i a França sinó a tota la Unió Europea». Badia va ser taxatiu: «És un repte, no un problema».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT