PUBLICITAT

Aliança per reduir les bosses de plàstic

  • La regulació fixarà limitacions i terminis de manera consensuada entre el Govern i els diferents comerços
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Diferents bosses reutilitzables presideixen la reunió d'ahir Foto: SFG

El Govern i diferents representants dels comerciants van mantenir ahir una segona reunió per anar consensuant la regulació de les bosses de plàstic d'un sol ús. Ahir va centrar la trobada el debat sobre les maneres de potenciar la reutilització de les bosses. Si al novembre el ministre de Medi Ambient, Francesc Camp, deia a la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient que l'objectiu era eliminar les bosses de plàstic, ara ja s'ha anat matisant i la idea «no és tant prohibir» l'ús d'aquestes «com la prevenció dels residus i donar als clients les eines per reutilitzar», va manifestar el director de Medi Ambient, Marc Rossell, seguint la línia marcada per les directives europees i reduir aquests residus.

L'objectiu de les reunions entre l'Administració i els comerciants és de consensuar una normativa que reguli l'ús de les bosses de plàstic, doncs són els diferents sectors comercials els que «coneixen els clients» i seran els «primers afectats per la normativa». De moment no hi ha ni data ni termes de la reducció establerts, tot i que es vol tenir abans que finalitzi aquest any. Això «no vol dir que es prohibeixi l'ús d'un tipus de bossa, sinó que s'establiran limitacions i terminis». Així mateix, Rossell va voler deixar clar que «per l'Administració, quan abans millor».

Segons va explicar el director de Medi Ambient, els comerciants són participatius i han aportat «bones idees». Des de bosses reutilitzables o biodegradables a capses de cartró. «No tots els sectors del comerç ho veuen de la mateixa manera», va exposar Rossell, doncs els clients de les diferents superfícies tenen hàbits diferenciats. El que demanen és seguir «tots un mateix ritme», en la transició, i per tant «fixar uns terminis consensuats». No seria bo eliminar les bosses d'un sol ús d'un dia per l'altre, va reconèixer i remarcar Rossell. També s'ha de tenir en compte que els comerciants tenen un estoc d'aquestes bosses i s'ha de pensar també en l'impacte que pot tenir la mesura sobre els turistes.

En el que també coincideixen els diferents comerciants és en la necessitat d'engegar una campanya de sensibilització i informació a la població, cosa ja prevista al pla nacional de residus. En aquest punt, el director de Medi Ambient va informar que s'està treballant en el plec de bases i que properament sortirà a licitació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT