PUBLICITAT

La FAF inculca el 'fair-play' en la base amb campanyes de conscienciació

  • Hi ha cartells a Alàs i Aixovall per als pares i el pròxim curs es faran xerrades als clubs
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
A l'esquerra uns aficionats celebren un gol en el Mic d'Andorra de l'any passat. A la dreta, un nen celebra un gol com Messi Foto: TONY LARA

El ‘fair-play' és un dels valors que més s'estan inculcant en el món del futbol per eradicar la violència, un dels grans dimonis que perjudiquen l'esport en general, i el futbol molt en particular. Per això la Federació Andorrana de Futbol (FAF) vol inculcar una sèrie de valors en el Principat, pel bon funcionament dels equips i està promovent diverses campanyes de conscienciació.

Fa uns anys que podem veure cartells de «no al racisme» que formen part d'aquesta iniciativa i EL PERIÒDIC D'ANDORRA publicava en l'edició del dilluns passat un reportatge sota el títol Pare, el teu fill no és Messi basat en una de les campanyes que està promovent l'entitat que dirigeix Toni Giribet a través del qual s'exposava als progenitors, a través d'uns cartells, una sèrie de pautes morals de respecte als equips rivals, jugadors, àrbitres i d'altres aficionats.

Dits pòsters es poden trobar des de l'agost de l'any passat a Alàs i Aixovall, on es disputen gran part de les competicions de la base del país i contenen frases típiques de pares que tiren amb bala quan el seu fill no juga però l'equip va bé –«el que ocupa el seu lloc no m'acaba de fer el pes», per exemple–, si el fill juga i l'equip perd – «aquest entrenador no té noció de futbol» o «aquell altre jugador no en dóna una a dretes»– i proposa una sèrie de reflexions perquè els pares inculquin als fills els valors arrelats a l'esport.

El director de la FAF, David Rodrigo, és l'ànima màter d'aquesta iniciativa, duta de la mà de les empreses andorranes Psicosport i Capsi, i incideix en què els progenitors «són la part més important» en l'educació dels seus fills, «per això nosaltres posem les eines que facin falta perquè ho entenguin així. Sempre des d' una vessant positiva». En breus paraules: el rol, l'actitud i el comportament que un nen vegi en el progenitor és el que adoptarà en la seva educació i la FAF ofereix unes pautes funcionals de comportament. «No ens hem de cansar de transmetre una conscienciació perquè som una societat pluricultural i, per sobre de tot, hem de respectar-nos», insisteix Rodrigo.

Igual que imiten també als jugadors professionals –com es pot veure a la fotografia de la dreta, en la qual un nen aixeca els dits anulars per celebrar un gol, com acostuma a fer Messi, entre d'altres–, els joves necessiten en els pares un mirall adequat per a una bona educació.

De cara a la pròxima temporada hi ha un altre projecte que consisteix en xerrades interactives voluntàries del setembre al novembre, destinades a tots els clubs del Principal que ho desitgin. Perquè l'eslògan dels cartells que hi han a Alàs i Aixovall és del tot cert: «Benvolguts pares i mares, us entenem; però ajudeu-nos a que es facin persones».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT