PUBLICITAT

Quinze participants per defensar 37.300 assalariats

  • L'USdA i el SAT reclamen en nou ponències millores laborals i sindicals
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Esl 15 assistents a les taules de debat, ahir a l'hotel Eureka d'Escaldes. Foto: TONY LARA

El secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, i el del Sindicat Andorrà dels Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, van definir la participació a les taules de treball organitzades en motiu del Dia del Treball –i que substitueixen la tradicional manifestació– com «molt satisfactòria». Hi van participar, però, únicament una quinzena de persones, entre ells el president de la PIME, Marc Aleix, i el conseller general socialdemòcrata, David Rios. Aquesta va ser la única representació política i de la patronal, malgrat que tots havien estat convidats.

Deixant de banda si eren molts o pocs, la quinzena de participants van avaluar durant vora tres hores la situació laboral i sindical del país i van intentar buscar millores pensant en els 37.300 assalariats que hi ha actualment a Andorra. Es van llegir nou ponències, totes elles aprovades i que seran transmeses properament tant al Consell General com al Govern.

Fornieles i Ubach van explicar el contingut de les ponències i el que són les actuals reivindicacions prioritàries dels sindicats. Resumidament, i en relació als drets laborals, van reivindicar la necessitat de crear una comissió de medicació, conciliació i arbitratge; crear un consell d'acords sociolaborals per agilitzar el diàleg entre implicats i pactar la presa de decisions; i facilitar el dret a la transparència i a l'accés a la informació de les administracions, –Fornieles va fer especialment esment a la l'opacitat de la CASS–.

D'altra banda, pel que fa a la situació dels sindicats, l'acord va ser total en reivindicar l'eliminació dels sindicats grocs –els que es creen dins de les empreses per la pròpia patronal–, i la necessitat que el Govern reformi com abans millor la legislació sindical i laboral, especialment els punts referents a la negociació col·lectiva i al dret a vaga.

REFORMES «CONSENSUADES» / Els sindicats exigeixen al Govern que el desenvolupament de la llei sindical es faci de forma «consensuada», i per tant, que siguin ells «part activa i els primers consultats i escoltats». Si no fos així, estaríem parlant d'una «actitud totalitària», va definir Fornieles.

Segons Ubach, el Govern i el Consell General han d'acabar «amb l'actual política de l'aquí mano jo», tenint en comte que la societat «demana un canvi profund». La ciutadania vol una societat «participativa i oberta» . va assegurar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT