PUBLICITAT

Rosa Ferrer: «Amb lleialtat institucional i respecte de l'interès comú es pot treballar bé»

GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, seu davant de la seva taula de treball. Foto: ÀLEX LARA

La cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, analitza els cent primers dies de mandat des de la prudència, tot i que la corporació local ha tret més que un aprovat en la presentació dels comptes de l'any passat. De moment la gestió de Ferrer es tradueix en superàvit i reducció del deute, però adverteix que cal seguir treballant amb austeritat, prevenint possibles reduccions d'ingressos i algunes obres irrenunciables com ara el nou edifici administratiu i l'arranjament dels voltants de la Casa de la Vall. En qüestions que enfaden com el poder excessiu dels comuns en quant a competències que alguns creuen que haurien de ser governamentals, Ferrer diu que no té cap inconvenient a parlar-ne, però la Constitució és la que és i mentre res canviï, afirma que cal respectar les regles de joc i acatar la legalitat vigent.

–¿Com valora els primers cent de mandat?

–En principi bé, hi ha hagut canvi de consellers de comú però la política de gestió és la mateixa. Intentem continuar en la línia de contenció fent tot allò que cal fer però, som molt vigilants de com evolucionen les coses, perquè no podem planificar gaire si els recursos van a menys. Per tant, el que planifiquem sempre ha de ser amb un mínim de despesa. De les coses que hem fet, en destaco el menjador social que no hi era .

–¿Han tancat satisfactòriament l'exercici del 2011?

–Hem tancat amb superàvit i hem eixugat vora tres milions d'euros de deute. Si es manté aquest ritme es podrà anar fent coses i reduir el deute del Comú d'Andorra la Vella.

–¿El pressupost d'aquest any també s'inscriu en la contenció?

–Hem fet una previsió pressupostària per al 2012 molt a la baixa. El 2011 ja ho vam fer i vam ingressar més del pressupostat. Ens estimem més aixó que no pas pensar que tenim molt i gastar més, quan en realitat no és així. A més a més, cal guardar diners perquè si fem les obres del nou edifici administratiu i les de l'entorn de la Casa de la Vall també gastarem.

–¿És necessari aquest nou edifici?

–S'ha de fer tot el trasllat de departaments, cosa que ens permetrà deixar de pagar lloguers i alhora fer un estalvi. També incrementarem el patrimoni comunal. Tot això forma part d'una gestió rigorosa. La gestió del Comú no es pot fer a curt termini, sinó a mig i llar termini. Nosaltres passarem, però la institució quedarà, per tant s'ha de ser prudent.

–¿I hi ha entesa per fer les obres de l'entorn de la Casa de la Vall?

–Hi estem obligats, tot i que hi ha bona entesa. El conveni signat a tres bandes,entre el Consell General, el Govern i el Comú d'Andorra la Vella, preveu a més de les cessions de terreny i de tot el tema històric, l'obligació del Comú d'engegar un pla especial del centre històric amb l'objectiu d'habilitar tots els entorns de la Casa de la Vall i fer un accés rodat fins al nou edifici del Consell.

–¿Què més preveu el pla especial del centre històric?

–També inclou l'enderroc de la Casa del Benefici. És un edifici que es va fer fa molts anys i que havia acollit el Col·legi Sagrada Família. Avui està molt malmès i ja ha fet el seu servei, però no té cap interès històric o arquitectònic per intentar rescatar-lo. També s'ha d'obrir els jardins de la Casa de la Vall cap al barri antic i a l'actual plaça de la nova seu del Consell, on hi ha els ascensors de connexió amb el carrer del Pui i el carrer Prat de la Creu també hi ha una entrada d'aparcament per al Consell, i cal habilitar un accés rodat perquè hi puguin arribar els vehicles oficials.

–¿Les obres estan pressupostades?

--De moment hem de veure com ho fem. Crec que s'haurà de fer un concurs públic amb la mínima participació possible, però també crec que s'ha de fer amb la col·laboració de totes les institucions implicades.

–¿Els ingressos comunals han disminuït, sobretot en la partida de l'ITP?

--En la mesura que hi ha menys operacions immobiliàries i que els preus dels béns immobles també han baixat una mica, la recaptació de l'impost sobre transmissions patrimonials també ha disminuït. Tot plegat també té una repercussió sobre la reversió de l'1,5% corresponent als comuns. Déu n'hi do les disminucions que hi ha hagut, són importants.

–¿En aquesta època de crisi es prioritza el mancomunar serveis?

–Anem fent coses conjuntament. Un bon exemple és la Copa del Món d'Esquí femení a Soldeu. És evident que el Comú de Canillo no té prous agents de circulació per organitzar un esdeveniment com aquest, ni maquinària, ni personal...Tots els comuns vam assumir part de l'organització en col·laboració amb Govern. Tot va anar bé i el Comú de Canillo no va haver de fer front a res d'especial. La voluntat és que tot allò que podem fer junts, ho fem junts.

–¿Però sovint es dupliquen actes, sobretot culturals?

–L'agenda cultural costa molt de coordinar. Ho estem intentant però com que cadascun fa la seva programació,després te n'adones que hi ha coses que coincideixen. També hi ha entitats privades que programen i tothom busca la millor data que sovint és la mateixa per a tots. A poc a poc, ens en sortirem.

–¿Els comuns també participen en temes legislatius?

–Territori, a través del ministre Alcobé, ens va fer arribar una carta per treballar en alguna modificació de la Llei del sòl. Els comuns estem establint les prioritats per fer arribar el més una proposta al Govern.

–¿Tenen competències que haurien de ser del Govern?

–No tinc cap problema per seure al voltant d'una taula i començar a analitzar competència per competència. A més, ja ho vam començar a fer amb Govern, sobre les competències pròpies i sobretot, les impròpies. La llei d'atenció social ho definirà. Però tinguem present que el que hem de fer aleshores és modificar la Constitució. Si es vol proposar una modificació constitucional que se sotmeti a referèndumi. Mentre això no sigui així l'obligació és respectar la legalitat.

–¿Vist les competències territorials dels comuns no és difícil legislar en temes com ara el medi ambient?

–En polítiques de medi ambient haurem de respectar la legislació de l'Estat però la gestió, en el marc d'aquesta legislació, és responsabilitat dels comuns. Ja estic d'acord en aprofundir sobre cada tema, i en paral·lel també quin finançament hi ha. Fem-ho!

–¿Andorra és un Estat federat?

–La Constitució tot i no definir Andorra com un Estat federat sí que conté elements federalistes. És la Constitució que es va voler si això ho volem canviar que es faci un procés de modificació constitucional, mentrestant respectem les regles de joc. Per això, cada vegada més els Comuns col·laboren entre si i amb el Govern, mai ens hem negat a res. Amb lleialtat institucional i respecte de l'interès comú es pot treballar molt bé.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT