PUBLICITAT

L'1 de maig sense manifestació és senyal de «l'anormalitat» d'Andorra

  • L'USdA lamenta que el Principat no entri dins la tònica general europea de celebració del Dia del Treball
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La manifestació de l'1 de maig de l'any passat, amb poc més d'una trentena d'assistents. Foto: TONY LARA

Avui, Dia del Treball coincidint amb el primer de maig, Andorra es queda orfe de manifestació reivindicativa de treballadors. El motiu, segons apunten els sindicats, és l'escassa participació que ha tingut l'esdeveniment els anys anteriors. En especial l'any passat que, tot i ser jornada de tancament obligat de comerços, no va reunir ni a una cinquantena de persones al carrer –malgrat la contractació de grups d'animació i la botifarrada popular posterior–. El fet que la manca de participació andorrana obligui a cancel·lar una manifestació que se celebra a la majoria de països d'Europa és sinònim de la «situació d'anormalitat que es viu al país» en termes de drets laborals, segons va assegurar la primera secretària de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), María José Espinosa.

Els sindicats aprofiten aquest dia 1 de maig per «fer balanç i repàs» de la situació laboral del país, va exposar ahir Espinosa. Un balanç que clou en la gran manifestació del treball, que porta als carrers a sindicats i treballadors, per seguir reivindicant els seus drets, minvats en aquests temps de crisi. «Però aquí a Andorra no tenim res a celebrar», va plantejar la primera secretària de l'USdA, i per tant, no hi ha opció a manifestació.

Els representants sindicals dels treballadors lamenten que no hi ha res a celebrar, sobretot perquè aquest 2012 s'ha fet «un pas enrere», tenint en compte que de nou, i després de la modificació de la legislació sobre els horaris comercials, aquest 1 de maig torna a ser jornada d'obertura de comerços. L'any passat la llei socialdemòcrata va fer de l'1 de maig jornada d'obligat tancament.

En qualsevol cas, tampoc el fet que es tanquessin els comerços va motivar una major participació de la ciutadania durant la jornada reivindicativa de l'any passat. Més aviat al contrari.

El Ministre de Justícia i Interior, Marc Vila, considera que el fet que hi hagi o no manifestació no està relacionat amb una millora o empitjorament de la situació laboral dels treballadors del país. «No té res a veure el fet que no hi hagi manifestació amb un possible retard de les relacions laborals», va manifestar, assegurant que les manifestacions «són un ús lliure del que vulguin fer els agents sindicals. Tampoc és cap obligació manifestar-se». Això sí, el Ministeri segueix ferm en la seva voluntat de modificar l'actual codi de relacions laborals, en què s'hi inclourà per primera vegada el dret a la vaga.

taules de DEBAT / En substitució de la tradicional manifestació del Dia del Treball, l'USdA, conjuntament amb el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAD), ha organitzat durant tot el matí taules de debat en les quals s'ha convidat a tota la societat civil, als partits polítics i a diverses entitats. Se'n faran dues, la primera, va explicar Espinosa, servirà per «reflexionar entorn dels grans temes relacionats amb el món del treball», avaluant quina és la situació concreta que es pateix a Andorra, sobretot pel que fa a les relacions entre treballadors i empresaris. També s'analitzarà quines són les opcions per sortir de la crisi sense que es vegin afectats els treballadors.

Pel que fa a la segona taula, se centrarà únicament en el paper del moviment sindical a Andorra, i «quins canvis s'han de fer perquè la situació esdevingui normalitzada» i equiparable a la dels països europeus, va informar la primera secretària de l'USdA.

En aquestes trobades també hi farà una ponència el Sindicat de Treballadors d'Andorra la Vella (Sitca). El seu president, Cristian Asensio, va defensar aquesta nova fórmula per a celebrar la jornada de l'1 de maig. «Malauradament», va opinar, «és la millor pensada» que han pogut tenir. «Nosaltres teníem clar que la cosa havia de canviar», va afegir.

A final del matí, i un cop analitzat tot el contingut de les taules, s'extrauran unes conclusions que posteriorment seran entregades al Govern i al Consell General per tal que obtinguin de primera mà les grans preocupacions sindicals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT