PUBLICITAT

Els bancs augmenten els seus recursos amb un màxim històric de 30.000 milions

  • BPA presenta la 'Sintesi d'indicadors econòmics' demanant optimisme
  • Els recursos bancaris van augmentar un 14%
30042012_bpa
A la dreta Joan Pau Miquel, director general de la BPA, i Lluís Pérez, del servei d'estudis de la BPA que ha elaborat la síntesi dels indiocadors econòmics 2011. Foto: ANA
Els recursos gestionats pels bancs el 2011 s'han incrementat un 14,2% durant el 2011 superant els 30.000 milions d'euros. Aquesta xifra, que inclou els dipòsits de clients i la mediació per compte de clients, representa un màxim històric i superior als nivells assolits el 2006 i el 2007. Així ho reflecteix la Síntesi d'indicadors socioeconòmics d'Andorra elaborada per BPA i que ha estat presentada aquest dilluns en roda de premsa. Joan Pau Miquel, director general de l'entitat bancària, ha remarcat que en general aquest 2011 els indicadors no mostren una millora significativa, però que "l'economia andorrana podria haver tocat fons".
La Síntesi d'indicadors socioeconòmics d'Andorra relativa al 2011 posa de manifest una vegada més que l'any passat va ser 'dolent per a l'economia andorrana'. El director general de la BPA, Joan Pau Miquel, entitat que edita aquesta publicació, ha afirmat, però, que hi ha dades que podrien indicar que el cicle econòmic ha tocat fons.

Entre aquestes dades positives hi ha la dels recursos gestionats per les entitats bancàries que superen els 30.000 milions d'euros (un increment del 14,2%) i que representa 'un màxim històric i superior als nivells assolits el 2006 i el 2007. En aquest sentit, la mediació de clients ha augmentat prop d'un 20%, que representen el 65% dels recursos gestionats, mentre que els dipòsits han augmentat un 5,1%.

Segons ha explicat Joan Pau Miquel, el creixement dels recursos gestionats pels bancs es deu a tres factors: el primer, el mercat andorrà, el segon 'l'esforç dels bancs per estar presents en altres mercats' financers, i en tercer lloc 'la pròpia revalorització dels actius gestionats, és a dir, que 'l'evolució dels preus dels valors custodiats pels bancs han tingut un comportament positiu'.

La segona dada socioeconòmica positiva que reflecteix la publicació de BPA és l'augment durant el 2011 de turistes que pernocten a Andorra: hi ha un 7,7% més de pernoctacions en relació a l'any passat, 'un increment que trenca una tendència baixista des del 2001'. La resta de xifres relacionades amb els visitants, però, continuen retrocedint: han visitat el país 8,3 milions de persones, un 2,2% menys que l'any anterior, i un 28,3% menys que l'any 2004 quan van venir 11,7 milions de persones.

Pel que fa a les importacions, es mantenen estables gràcies al preu dels carburants que han ajudat a l'increment d'aquestes en un 0,5%, i també han contribuït a situar l'IPC en el 2,5%.

Tots els altres indicadors són negatius. Destaquen la reducció del nombre d'assalariats que ha estat d'un 3,2% menys i que continua caient per cinquè any consecutiu; l'increment de demandes al Servei d'Ocupació i de persones que accedien a una prestació d'atur (un 45,5% més que el 20120);  les matriculacions amb un descens del 12,7%; la davallada en el trànsit telefònic o la reducció del consum d'energia d'un 4,6%.

Perspectives de futur
Davant d'aquest panorama, el director general de la BPA ha dit que l'expectativa de futur està posada en dos factors: d'una banda 'les reformes internes que tenen transcendència i que són significatives per al comportament en un futur del sector productiu'; de l'altra banda, l'evolució internacional, sobretot dels països de l'entorn, pel que fa al creixement de les seves economies.

Joan Pau Miquel ha fet referència a la cimera prevista per al mes de juny dels líders europeus sobre un marc d'inversions que incentivin el creixement i que indirectament pot fomentar una millor expectativa per a l'economia andorrana. Ha deixat clar que les perspectives de l'economia espanyola, de la qual Andorra n'és molt dependent, per al 2012 són de continuar en decreixement i que fins al 2013 no es preveuen taxes 'molt modestes de creixement d'entre el 0,1% i el 0,3%'.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT