PUBLICITAT

Les vendes d'aliments s'enfonsen més que les de tecnologia i cotxes

  • Cauen un 16,5% en comparació al 2010, la davallada més forta al comerç, que es contrau en total un 11%
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Dues persones passegen amb bosses de la compra per l'àrea comercial del país. Foto: ÀLEX LARA

La caiguda del consum que s'està patint a tota Europa i també al Principat ha deixat al comerç en xifres negatives. L'afectació de les vendes en aquest sector és especialment sensible a Andorra, i segons xifres del darrer any, la caiguda pot ser d'una desena part menys que al 2010. I particularment, on més s'ha retallat el cistell de la compra del país no va ser en relació a vehicles, mobiliari o fins i tot electrònica. Va ser a l'alimentació, seguida de la moda, on els resultats han sigut pitjors i on es nota més forta la davallada de clients.

Segons l'enquesta de conjuntura que elabora dos cops l'any la Cambra de Comerç del país i va presentar la setmana passada, la xifra de vendes total va ser al 2011 un 11,6% inferior a l'any anterior. Són xifres que s'extreuen de les dades que ofereixen les empreses a l'institució andorrana. En aquest estudi, es remarca que qui més va patir la caiguda de vendes al darrer exercici va ser l'alimentació. La facturació es va enfonsar un 16,5% menys.

Molt a prop dels aliments es va fixar la davallada de vendes al sector de la moda. Roba i calçat es va contraure un 15,8%, per sobre de sectors com l'electrònica o l'equipament a la llar, amb retallades del 14,3% i 11,7%. L'àrea de vendes que menys afectació va patir va ser la relacionada amb l'higiene i la sanitat, amb un 7,4%. Si bé negocis com el de cotxes i vehicles resulta molt afectat pels vaivens de l'economia, només va retrocedir un 9,7%, lluny de l'alimentació.

Menys compradors / Als països veïns, quan l'economia es va començar a contraure, els sectors que més aviat van començar a notar els seus efectes van ser els relacionats amb el luxe o les compres emocionals, com els vehicles. Però de la mateixa manera que el ministre de Finances, Jordi Cinca, afirma que la situació del deute del Principat no es poden comparar amb Espanya o França –per la nostra dependència de l'exterior–, les vendes al comerç van per altra banda. Les raons perquè l'alimentació ha sigut el sector més afectat es troba, segons fonts comercials, perquè molta gent ha marxat del Principat i la falta de turisme.

«Ja no hi ha gent com abans. Moltes persones que es queden sense feina tornen a casa seva, i això eren clients que compraven productes bàsics com l'alimentació», explica la representant de la Federacio d'Associacions de Comerciants d'Andorra, Susanna Venable. A més, s'estan imposant campanyes com oferir tres articles pagant-hi només dos.

Venable aplaudeix els esforços del Govern perquè el comerç torni a la senda del creixement o, com a mínim, no pateixi tant la davallada del consum. «Malauradament, no podem impedir que la gent marxi, així que esperem que aquestes campanyes donin resultat», explica en relació a les promocions que està oferint el Govern. Accions com la campanya actual per maig que sortejarà 6.000 euros diaris o la possibilitat de començar les rebaixes dues setmanes abans, a mitjans de mes.

El turisme, segons alguns comerciants, també és important. Una important cadena alimentària del país manifesta que la davallada de turistes ha tingut influència en el seu producte. Els visitants no arriben a Andorra a comprar els seus productes, però habitualment ho fan i és bona part dels seus ingressos. Ara, explica que les vendes s'estan retallant fins a un 20%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT