PUBLICITAT

Interior vol obrir tallers ocupacionals per a casos de delinqüència juvenil

  • El mòdul de menors de la Comella seguirà tancat però l'espai s'ha reciclat per a fer formacions als presos
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un Policia observa els apartaments del mòdul de menors, encara per estrenar. Foto: TONY LARA

l' augment de casos de delinqüència juvenil, concretament els de «predelinqüència», segons defineix el ministre de Justícia i Interior, Marc Vila, ha portat al Ministeri ha estudiar mesures per a intentar eradicar-los. Tenint en compte que no es tracta d'actes delictius de gravetat, és a dir, que no comporten l'ingrés directe a la presó, s'està analitzant la manera de penalitzar aquests menors d'edat sense que el càstig comporti un aïllament de la societat. Partint d'aquí, Interior estudia l'opció d'introduir els tallers ocupacionals.

Vila va defensar aquesta opció, ja que es tracta d'una mesura «no carcerària», positiva per a la pròpia educació d'aquests menors que delinqueixen. Són molts els països que opten pels tallers per potenciar una habilitat amb finalitats laborals, ja que són una opció més positiva per aconseguir la reinserció, i més tenint en compte que generalment el motiu dels actes fora de la llei comesos pels joves divergeix del dels adults. Els menors sovint cometen actes per manca d'autocontrol, per mostrar falsa audàcia o fins i tot per molestar als progenitors.

Vila va reconèixer que la delinqüència juvenil «és un tema que, a mi, em preocupa especialment». Segons va explicar, han augmentar els casos de predelinqüència: «Hi ha un grup de menors, algunes bosses de menors identificats, i que estan en situació de dificultat». Davant aquesta situació, va assegurar que es indispensable la col·laboració amb el Ministeri d'Educació i els Serveis Socials per tractar la problemàtica. « No és una qüestió molt àmplia, però com que afecta a menors em té preocupat», va exposar.

el mòdul de menors seguirà tancat / Malgrat l'augment de joves problemàtics, el fet que no es tracti de casos greus comporta que no acabin anant a la presó. Segons va explicar el ministre, el Centre Penitenciari de la Comella té com a màxim dos menors interns, «amb molts mesos en què no n'hi ha cap». És aquesta la justificació exposada pel Ministeri per mantenir tancat, sense inaugurar, el mòdul de menors. «I seguirà tancat», va assegurar Vila. «Destinar els grans recursos que necessita un mòdul per la quantitat de menors que acaben al centre no és la manera més adient d'afrontar-ho tenint en compte el moment actual». El ministre no va descartar una obertura en un futur, si canvia la situació social i hi ha més menors en situació de presó.

Actualment, quan hi ha un jove ingressat se separa dels altres presos que hi ha a la Comella. A més, estan tutelats per un educador.

Això sí, el que va voler deixar clar Vila és que tot i que el mòdul de menors seguirà tancat, s'intentarà aprofitar unes instal·lacions que han costat molts diners a les arques públiques. El Ministeri està estudiant com utilitzar l'espai, tant pels menors que hi ha a la Comella, com pels penats. «Estem intentant treure'n partit. No està tancat, estem començant a utilitzar-lo per qüestions formatives i pedagògiques», va concloure Vila.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT