PUBLICITAT

Els agricultors denuncien les intrusions als camps de dall

  • Els pagesos demanen que els comuns també sancionin les persones que hi porten els gossos
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Les intrusions dels gossos als camps de dall comencen a ser un malson per als pagesos que d'aquesta manera perden el producte del seu esforç i a més, no poden alimentar el bestiar. El president de l'Associació de Pagesos i Ramaders (APRA), Xavier Coma, va manifestar que les queixes són cada vegada més freqüents i que sovint, davant la indefensió, els pagesos afectats per l'actitud poc cívica de ciutadans i veïns acaben per abandonar els camps. El prejudici és que alguns ciutadans, ja sigui per desconeixement o per deixadesa, porten els gossos a defecar als camps. Coma va explicar que molta gent que ja està avisada hi torna, sense pensar que les pedres i pals que deixen al seu pas per jugar amb els animals de companyia, també fan malbé les màquines de segar i el que és pitjor, que «l'herba amb caca de gos no és bona» .

Com que el bestiar és savi i no se la menja, fins ara la cosa no ha anat més lluny i no hi hagut cap cas de malaltia o cap problema sanitari, un extrem que el president de l'APRA no menysté. De fet, Coma també es queixa que els pagesos estan desprotegits davant d'aquestes intrusions i prejudicis perquè no hi ha una normativa o reglamentació comunal que sancioni els causants dels prejudicis. «Els comuns han tret els gossos dels carrers i de les places, però ara, més que mai, entren a les propietats dels pagesos amb tota impunitat i causant prejudicis cada vegada majors». Per tot plegat i perquè el pagès és el primer interessat en preservar el medi natural, l'Associació demana més implicació dels poders públics en la resolució d'aquest problema que només requereix una actitud més respectuosa per part de la ciutadania. Coma recorda que les imatges de les campanyes de turisme que divulga Govern també són fruit de l'esforç dels pagesos que tenen cura de les pastures i dels animals que surten a les fotos.

La cria de bestiar i els cultius també conserven el paisatge. Pastures, boscos, pistes d'esquí i camps, es beneficien de l'esforç del pagès per tenir els espais endreçats. Els camps de dall, no són terrenys d'esbarjo sinó que tenen una utilitat: produir farratge per alimentar el bestiar a l'hivern. Entrar-hi i malmetre'l és el mateix que entrar en un camp de tabac per arrencar-ne les fulles.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT