PUBLICITAT

L'estenopeica surt de compres

  • L'Escola d'Art de la capital 'decora' 12 aparadors amb elements de la caixa fosca
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una projecció estenopeica, vista des d'un forat d'un comerç d'Andorra la Vella. Foto: ÀLEX LARA

L'inici de la fotografia ens remet a la caixa fosca. És a dir, un espai tancat, sense llum i amb un petit forat per a transmetre-la. Ja Aristòtil, al segle IV a.C., feia ús d'aquest element per estudiar els eclipsis de sol. Molts segles més endavant, concretament al XIX, la caixa evoluciona gràcies a la introducció d'un compost fotoquímic sensible a la llum. És a dir, el que la llum transmetia pel petit forat quedava enregistrat en una superfície fotosensible. És el naixement de la fotografia. Posa-li anys més tard un objectiu per regular la llum i ja tenim el concepte de càmera fotogràfica.

L'evolució ha portat a que aquesta centenària caixa fosca sigui en l'actualitat un element de culte pels amants de la fotografia i d'oci pels que se n'inicien. És el que s'anomena fotografia estenopeica. A l'Escola d'Art d'Andorra la Vella s'utilitza per explicar als alumnes quin és l'origen de les fotos, i per demostrar que en el fons aquest art prové d'un «concepte senzill», tal i com va reconèixer la professora del centre, Montserrat Altimiras.

Aquest curs, i aprofitant la celebració del Dia mundial de la fotografia estenopeica, els professors de l'Escola d'Art han volgut traslladar tots aquest conceptes fora de les aules per involucrar a tota la ciutadania, també turistes. I s'ha matat dos pardals d'un tret, ja que l'activitat serveix també per dinamitzar el centre històric d'Andorra la Vella, un dels objectius en el que es troba immers el Comú de la capital.

En total, els professors de l'Escola d'Art han tematitzat una dotzena d'aparadors de la zona. En ells s'hi ha pintat un ull amb un forat i una caixa fosca a dins on s'hi poden veure diversos elements característics del comerç. El vianant s'hi pot aturar i posar l'ull: veurà una imatge invertida –concepte fotogràfic–, curiosa i que, perquè no, pot ser el pas definitiu perquè acabin entrant a l'establiment.

Una millor senyalització

Portar la fotografia estenopeica als comerços de la zona antiga de la capital és un dels actius de dinamització que s'està duent a terme, i que properament tindrà continuïtat amb d'altres propostes en el marc de la campanya nacional Alguna cosa es mou a Andorra. Però cal fer més per una zona «molt castigada» per la crisi, va manifestar ahir Minguillón. Un dels projectes que veurà la llum «properament» és la millora de la senyalització dels aparcaments i les zones comercials.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT