PUBLICITAT

Espanya promet, de nou, una solució per a la carretera N-145

  • Els dos governs impulsaran un conveni bilateral de transport de mercaderies i de passatgers
EL PERIÒDIC
MADRID

Periodic
La delegació andorrana encapçalada per Alcobé a l'esquerra, i els membres espanyols encapçalats per Pastor, a la dreta, ahir. Foto: FP / LP

El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va viatjar ahir a Madrid per mantenir una reunió amb la ministra de Fomento espanyola, Ana Pastor. Malgrat es van tractar diversos temes, l'objectiu principal de la convocatòria era analitzar la situació de les eternes obres de la carretera N-145, que uneix la Seu d'Urgell amb Andorra. Ahir la ministra va oferir una nova promesa al Govern andorrà de trobar una solució les «properes setmanes», segons va informar Alcobé minuts després de la trobada. Aquesta solució seria via definir «el pagament real de les obres els propers mesos» o via realitzar «una pavimentació nova» per millorar l'accés, ara molt deteriorat i que afecta la seguretat dels conductors.

El compromís del Govern espanyol se suma als que ja s'han anat donant en les darreres reunions bilaterals mantingudes darrerament, com la del passat mes de juliol entre el cap de Govern, Toni Martí, i el llavors president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Però amb el temps s'ha vist que les obres segueixen a un ritme molt lent, i tampoc ajuda la poca dotació pressupostària que hi destinarà Espanya aquest 2012: 3,3 milions d'euros quan se'n necessiten uns 15. En conclusió, de moment els treballs no tenen data de finalització.

Segons va manifestar Alcobé, però, aquesta vegada la ministra Pastor «ha entès la problemàtica i la necessitat d'extrema urgència». El ministre va sortir de la reunió «molt satisfet» i assegurant que Pastor va mostrar una «receptiva total».

conveni bilateral de transports / A més de l'N-145, la delegació andorrana i espanyola van tractar d'altres aspectes de temàtica bilateral. Entre ells, l'acord per iniciar les negociacions per signar un conveni bilateral de transport de mercaderies i passatgers entre Andorra i Espanya. Un tema «pendent de fa molts anys», segons Alcobé. El conveni se sumaria als ja signats amb França, Portugal, i al que se signarà properament amb Itàlia.

A més a més, el ministre va informar a Pastor que Andorra acollirà a principi del 2014 el 14è Congrés Internacional de Viabilitat Hivernal, en el que espera hi hagi una àmplia participació espanyola. La ministra va oferir tota la col·laboració, nomenant un responsable per coordinar la seva participació.

Finalment, i en relació a l'aeroport de La Seu d'Urgell–Pirineus, Fomento va comprometre's a avançar en el dossier per reconvertir-lo d'aeròdrom privat a aeroport comercial. El canvi de qualificació permetrà utilitzar la infraestructura per a vols internacionals, «ja sigui a Roma, a Madrid, a París o a Londres», i això és «una acció necessària per a rendibilitzar-lo i amortitzar-lo partint dels interessos andorrans». Segons Alcobé, l'acció és molt important i sense ella «difícilment es pot promocionar Andorra a nivell internacional» dins la voluntat d'obertura econòmica i d'atreure inversions o turisme d'alt valor afegit.

El ministre andorrà va estar acompanyat durant la reunió per l'ambaixador a Espanya, Jaume Gaytán, el director d'Ordenament Territorial, Esteve Comes, i la membre del Gabinet Tècnic de Direcció Fina Pastor. Per part espanyola, també van participar el secretari d'Estat d'Infraestructures, Transport i Vivenda, Rafael Català, i el secretari general d'Infraestructures, Gonzalo Jorge Ferre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT