PUBLICITAT

Salut lamenta que adolescents i gent gran no es vacunin més

  • Només un 30,7% dels majors de 65 anys es van protegir de la grip per pèrdua de confiança en la seva eficiència
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El director de Salut, Josep Maria Casals, i la cap d'àrea de Prevenció, Rosa Vidal, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El Principat és un dels estats on la vacunació es tracta amb més cura. Fins i tot «som dels països amb calendaris més amples i punters d'Europa», va explicar ahir la cap de l'Àrea de Vigilància de la Salut del Govern, Rosa Vidal, a qui no se l'escapa que «la resta de països ens enveja» en el compliment de les vacunes. Però com no tot és perfecte, va afirmar que és necessari «fer accions perquè els adolescents es vacunin més», ja que si les xifres són quasi perfectes pels infants, en quant els joves ja és diferent.

Una situació similar es dóna amb la vacunació contra la grip, molt recomanada pels metges de cara a la gent gran, però que encara no és massiva per diversos problemes. Amb menys d'una tercera part dels jubilats, aquesta és altra de les accions que el Ministeri de Salut vol potenciar, més ara que es celebra la Setmana Europea de la Vacunació.

Cobertura quasi total / Vidal va celebrar que les primeres vacunes, aquelles que es donen als infants, se situen a prop del total de la població. El problema és que hi ha moltes malalties que requereixen de més d'una dosi i que s'han de repetir al cap d'uns anys. Aquí és on es troba el principal problema ja que els pares solen ser molt curosos amb les vacunes dels nadons, però a mesura que es van fent grans treuen importància a aquesta prevenció.

Això es fa palpable en el moment en què els recordatoris de les vacunes cauen de prop del 100% en els nens petits fins a un 70% de la cobertura. Vidal va reclamar que això pot repercutir en augments de malalties que no s'esperen al Principat. Un botó: si bé en els darrers anys la tos ferina era inexistent a Andorra, el passat any es van donar set casos. Aquesta malaltia pot ser molt perjudicial per als nens, mentre que els adults la pateixen amb dificultats, però no arriba a ser perillosa.

Actualment, a Andorra les malalties que es prevenen amb vacunes són l'Haemophilus Influenzae tipus B, la poliomielitis, l'hepatitis B, el xarampió, la rubèola, les galteres, el meningococ C, la diftèria, el tètanus i la tos ferina. Tot i que Andorra és un dels països que compta amb un calendari de vacunes més complet, i que es donen molt pocs casos de malalts en aquests àmbits, encara existeix la possibilitat que s'ampliï aquest calendari amb la vacuna del Meningococ B quan aquesta surti al mercat, ja que es considera necessària. I és que Vidal no oblida que la població del Principat surt fora amb regularitat i això pot fer que contreien altres malalties.

En relació a la vacuna de la grip, al 2010 hi va haver una gran pèrdua de confiança en aquesta, i Vidal va explicar que s'ha de treballar perquè la població hi torni a confiar. Ara mateix, només el 30,7% de la població amb més de 65 anys es vacuna, tot i que són grup de risc. També va explicar que els adolescents han de tenir cura amb vacunes com les de l'hepatitis, encara que aquesta malaltia no sigui habitual a Europa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT