PUBLICITAT

El PS demana celeritat en la regulació del dret de vaga

  • Naudi apunta el treball amb ApC com a possible punt de partida
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Judith Salazar i Víctor Naudi, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El Partit Socialdemòcrata va tornar a reclamar celeritat al grup parlamentari de Demòcrates per Andorra i al Govern. Aquesta vegada per regular el dret de vaga i modificar el paquet de lleis laborals i sindicals. Altra vegada, si la majoria no presenta els textos en un termini de temps «prudencial», serà el grup socialdemòcrata qui ho presenti en forma de proposició de llei.

El president del PS, Víctor Naudi, va valorar positivament la declaració d'intencions del cap de Govern, Toni Martí, de regular el dret de vaga, i va apuntar que el treball avançat durant la legislatura anterior a partir de les proposicions presentades conjuntament entre socialdemòcrates i Andorra pel Canvi podria servir de base. De fet, va expressar l'esperança que així sigui.

Malgrat això, Naudi i la primera secretària del PS, Judith Salazar, posen en dubte la credibilitat de Martí, doncs «ens té acostumats a dir una cosa i que el seu grup en faci una altra», o «hi ha una sèrie de compromisos del cap de Govern i esperem que es materialitzin, que es posin d'una vegada per totes a avançar en aquests compromisos», van manifestar l'un i l'altra respectivament.

Així, en aquelles lleis que els socialdemòcrates consideren «importants i necessàries», i la regulació del dret de vaga i la modificació del codi de relacions laborals i de la llei de llibertats sindicals ho són, la iniciativa de Demòcrates per Andorra «brilla per la seva absència», serà el PS qui la tingui. «Però entenem que els toca a ells», va puntualitzar Naudi. Ni ell ni Salazar van voler concretar quin termini de temps consideren «prudencial» per què la majoria faci el pas, doncs hi ha d'altres iniciatives en les que treballa el PS. De totes maneres, «estem parlant de mesos», i en cap cas d'anys.

INFORME IMPRESCINDIBLE / En l'àmbit de la inversió estrangera, Naudi va qualificar l'informe preceptiu –i no vinculant– de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis «d'imprescindible». A l'entendre socialdemòcrata, no hi ha organisme que conegui millor «la realitat» del teixit econòmic del país i sàpiga quins són els sectors a impulsar. Així, Naudi considera que el de la Cambra seria «un bon consell» a tenir en compte i aportaria criteris tècnics per decidir l'autorització de la inversió; «un altre punt de vista a afegir», segons Salazar.

Que el grup demòcrata no hagi presentat l'esmena per comptar amb aquest informe demostra «la intenció de tancar la decisió en l'àmbit del Govern», és a dir, «que sigui completament discrecional», va manifestar la primera secretària socialdemòcrata. I «tenint en compte que no volen que cap òrgan extern hi digui la seva», doncs cal una llei de defensa de la competència «com abans millor».

El PS «aposta per fórmules de control». Una d'aquestes seria l'informe de la Cambra. Una altra passaria perquè el Govern hagués de presentar un informe anual al Consell General. «Esperem que amb el treball a la comissió legislativa es pugui reconsiderar aquest aspecte», va manifestar Naudi, doncs això podria fer decidir el vot socialdemòcrata a la llei d'inversió estrangera.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT