PUBLICITAT

Pujada de salaris a nous estrangers per afavorir la contractació local

  • S'obren places per a restauració, hoteleria i comerç, però es justificaran amb augments de sou de 200 euros
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre Marc Vila, a l'esquerra, amb el portaveu de Govern, Jordi Cinca, ahir després del Consell Foto: SFG

Amb més de vuit centenars d'aturats, el Govern s'ha plantejat modificacions per a l'obertura de quotes previstes pel maig que afavoreixi més als locals i residents que figuren com demandants de feina al Principat. S'obriran noves places per persones de fora, però es pugnarà per contractar gent que ja es troba al país, justificant l'entrada d'estrangers només per criteris de qualificació. I perquè així sigui, obligarà als empresaris a pagar més pels operaris que no es trobin a Andorra.

Així, el ministre d'Interior, Marc Vila, va confirmar ahir que al Consell de Ministres es va aprovar l'obertura de quotes per al proper 2 de maig amb cinc noves categories. Seran 337 places per feines dirigides a recepcionistes, cuiners, cambrers, dependents del comerç i guies turístics. Amb una peculiaritat que no és habitual en aquests llocs de treball: es demanarà una qualificació superior a la de les persones registrades al Servei d'Ocupació i se'ls hi pagarà més. Entre 100 i 200 euros depenent de la tasca a realitzar.

Amb valor afegit / L'obertura de places per aquestes feines en aquest moment de l'any és una de les demandes habituals dels sectors de la hoteleria, la restauració i el comerç. El Govern continua donant l'oportunitat de contractar estrangers, però demanda que vinguin com personal qualificat, amb les acreditacions pertinents com és el certificat de vida laboral. I més important, que es pagui més per aquestes incorporacions. Amb l'excepció del cas dels cuiners, que hauran de rebre 100 euros més del que estigui fixat en el seu conveni, els salaris de la resta hauran d'augmentar en 200 euros respecte al que es marqui a les seves condicions.

Els motius d'aquest requisit d'un salari superior es troben al llistat de persones en recerca de feina que hi és al Servei d'Ocupació. El ministre Vila va explicar que «hem de contractar gent de fora quan es tracta de càrrecs que no en tenim al país». I amb aquest augment vol frenar a les empreses que, pels motius que sigui, contractarien a un empleat estranger abans que a un local que podria fer la mateixa tasca.

«Si ha de venir un recepcionista de fora, serà necessari pagar-li més», va posar Vila com exemple, i va afegir que «això farà que l'empresari contracti a algú que ja hi sigui al país i no a algú de fora».

Es tracta, doncs, d'una opció per afavorir la contractació de gent local, però fent possible atreure capital professional de qualitat. Tal i com va manifestar Vila, «si una persona parla cinc idiomes és lògic que se li pagui més que a qui parla només un». No en va, el ministre va refermar que aquest augment salarial no és només per afavorir la contractació local, sinó perquè així es valorarà la feina de les persones que aporten un valor afegit.

Les 337 places són el barem habitual en aquests casos. L'any passat es van oferir 348 places per aquestes mateixes feines, segons va confirmar Vila, que tampoc significa que s'arribi en aquesta contractació màxima. D'aquestes que s'obriran al maig, 60 són per a tècnics i professionals científics i intel·lectuals, 50 per a personal directiu, 40 per a tècnics i enginyers, 40 per a cambrers, 40 per a dependents de comerç, 20 per a esportistes professionals, 20 per a recepcionistes d'hotel, 20 per a cuiners, 20 per a caps de cuina, 15 per a assistents domiciliaris, 5 per a infermers, 5 per a guies de turisme i 2 per a pastors. També es donarà oportunitat de regularitzar la situació dels treballadors amb parla russa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT