PUBLICITAT

La Trobada al Pirineu analitzarà eines per fer front al nou escenari

  • Martí repassarà els canvis de fiscalitat en l'economia andorrana amb un clar sentit oberturista
EL PERIÒDIC
LLEIDA

Periodic
Roca, amb altres membres de l'organització, durant la presentació de la 23a edició de les jornades, ahir Foto: ACN / MIRET SALVADOR

La Seu d'Urgell serà l'escenari un any més de la Trobada Empresarial al Pirineu, que aquest any tindrà lloc els dies 7 i 8 de juny. Sota el lema Nova economia, nous reptes, la 23a edició de la Trobada pretén analitzar al nou escenari econòmic i financer mundial així com buscar noves estratègies per fer-hi front.

El Premi Nobel d'Economia, Finn E. Kydland, l'exsecretari d'Estat d'Economia, Manuel Campa, el director general de Goldman Sachs Internacional, Olaf Diaz Pintado, Salvador Alemany, Teresa Forcades o Carme Balsells seran alguns dels ponents d'aquesta edició en que també hi prendran part el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i un ministre del Govern espanyol, encara per confirmar.

Ahir es va presentar a Lleida la 23a Trobada Empresarial al Pirineu, que aquest any intentarà donar resposta a través de conferències, debats i experiències d'èxit al nou escenari econòmic i financer i buscar noves estratègies per fer-hi front a partir de la internacionalització, la innovació, les noves tecnologies i les persones. La nova economia, marcada per la globalització i per l'auge de països emergents, suposa un replanteig de la situació per part d'empreses i empresaris, amb nous reptes per poder continuar avançant i creixent, segons va explicar Ramon Roca, president de l'Associació Trobada Empresarial al Pirineu.

El canvi de segle ha comportat «un desplaçament del centre econòmic mundial que ja no és es troba ni a Europa ni als Estats Units i això genera una incertesa a la gent que els organitzadors de la Trobada confien que es puguin resoldre durant els dos dies en què es desenvoluparan les jornades». «No parlem tant de sortir de la crisi si no veure com ens readaptem a aquest nou model», va remarcar Roca.

Entre molts altres temes, durant la Trobada al Pirineu 2012 s'analitzarà la situació econòmica mundial, els nous reptes que suposa i que s'estan donant en l'estratègia empresarial, els problemes de manca de finançament amb què es troben empresaris o es debatran els límits entre la necessitat de retallar despesa pública i la creació de nous estímuls econòmics per part de l'administració o els valors ètics en l'economia, a partir de les visions d'experts en diferents àmbits.

Forcades / La doctora i monja benedictina Teresa Forcades serà l'encarregada d'inaugurar el dijous a les 17h la Trobada al Pirineu 2012, amb una conferència en què parlarà dels límits entre ètica i capitalisme en una crisi com l'actual. A continuació, serà el torn del president d'Abertis, Salvador Alemany, que oferirà una ponència en què intentarà respondre si ¿Austeritat i estímul...són compatibles?.

El dijous al vespre tindrà lloc una taula rodona en què s'esposaran experiències empresarials d'èxit liderades per lleidatans amb la participació del director general del grup Torres, Raül Bobet; el president de Branndex triangle'x i expresident de Sara-Lee i Bimbo, Esteban Farrero; el president de Vertix, Felip Massot; i Carme Balcells, presidenta de l'Agència literària que porta el seu nom. El debat serà presentat pel president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i estarà moderat pel periodista Lluís Foix. Posteriorment, es farà el sopar al Castell de Ciutat on es lliuraran diferents reconeixents a persones i empreses per la seva tasca empresarial.

La inauguració oficial de la 23a Trobada tindrà lloc divendres al matí i anirà a càrrec del conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que també respondrà les preguntes dels assistents.

A continuació, el director de Goldman Sachs Internacional, Olaf Díaz, Pintado; el Professor de l'IESE i exsecretari d'Estat d'Economia, Manuel Campa; i el professor de la universitat de Pennsilvania, Jesús Fernández-Villaverde; participaran en una taula en què s'oferiran propostes per superar l'actual situació de recessió econòmica. Els ponents seran presentats per l'alcalde de Lleida, Àngel Ros i la taula estarà moderada pel president de l'acadèmia de les Ciències i les Arts de televisió, Manuel Campo Vidal.

Abans del dinar, tindrà lloc una nova taula, en aquest cas analitzarà els canvis en l'estratègia empresarial davant la nova economia. En aquesta, hi participaran el president d'IBM a l'estat espanyol, Juan Antonio Zufiria; Simón Pedro Barceló, copresident del consell d'administració de Barceló corporació empresarial; i Antonio Llardén, president d'Enagás.

dinar-col·loqui / Un dels plats forts d'aquesta edició de la Trobada Empresarial al Pirineu serà el dinar-col·loqui que es farà divendres i que anirà a càrrec del Premi Nobel d'Economia 2004 i especialista en macroeconomia i cicles econòmics, Finn E. Kydland. La sessió estarà presentada pel cap de Govern d'Andorra, Antoni Martí, que repassarà els canvis de fiscalitat en l'economia andorrana amb un clar sentit aperturista. La sessió serà moderada per l'exdirectora de TVC, Mònica Terribas. La principal novetat d'aquest acte és que es celebrarà per primer cop al poliesportiu de la Seu d'Urgell, que permetrà encabir més gent que al Castell on s'havia fet en edicions anteriors. La majoria de les conferències, taules i debats se celebraran novament al convent de Sant Domènec de la Seu, informa l'ACN.

Divendres a la tarda, arribarà el torn del president de Positioning Systems, Raúl Peralba, parlarà del principi KICS com a element clau de la competitivitat. La ponència serà moderada pel periodista Jaume Barberà. Posteriorment, tindrà lloc una taula rodona amb casos empresarials d'èxit que seran exposats per Felix Tena, president d'Imaginaryum; Paloma Beamonte, directora general de Xerox; i Xavier Pujol, president de Ficosa.

L'encarregat de cloure aquesta edició de la Trobada serà un ministre del Govern de l'Estat, que encara resta per confirmar quin serà, tot i que els organitzadors ja han rebut la confirmació de l'assistència d'algun dels membres de l'Executiu espanyol. La cloenda està prevista pel divendres 8 de juny a dos quarts de vuit del vespre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT