PUBLICITAT

L'economia cau fins a un 13% i continuarà en recessió tot el 2012

  • La Cambra de Comerç publica unes dades «pessimistes» i exigeix estimular la demanda per tornar al creixement
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Marc Pantebre, ahir a la presentació de l'estudi de la Cambra de Comerç. Foto: EL PERI÷ODIC

Els temps en que l'economia deia de resistir mentre s'esperava a que amainés el temporal sembla que s'han acabat. Les previsions del món empresarial donen la impressió de no poder ser més dolentes. Com va expressar ahir la Cambra de Comerç del país. I és que no només va declarar que l'any 2011 va ser «totalment pessimista» per al Principat, amb davallades de producció i vendes d'un 13,6% en general, sinó que va augurar un pitjor panorama al que ens espera aquests mesos.

«Es posa de manifest la prolongació de la contracció de l'activitat econòmica al 2011», va explicar el president de la Cambra, Marc Pantebre, després de fer públics els resultats de les enquestes de conjuntura que elaboren cada semestre. El representant empresarial també va assenyalar que «Andorra segueix instal·lada en una etapa clarament recessiva». Pitjor encara: va confirmar que el 2012 encara serà pitjor.

L'enquesta que realitza la Cambra puntualment –i que la que tancava 2011 va ser la trentena edició– es fixa en sectors clau com són la indústria, la construcció, el comerç i l'hoteleria. I tots quatre van reflectir el mateix: la situació és «dolenta» i es parla de «deteriorament», de «caiguda de la demanda» i «d'afebliment».

Forta davallada de la construcció./Les xifres ho corroboren. Segons les estimacions de la societat empresarial, la recessió en general al 2011 va caure un 13,6% en comparació a l'any anterior. La caiguda més gran, com ja va passar anteriors exercicis, va ser al sector de la construcció.

Fins a un 19,5% va caure el que durant temps anteriors era un dels principals motors del país. I segons Pantebre, és necessari posar el punt de mira en la rehabilitació, ja que la oferta d'habitatges és suficientment gran com per assumir que durant força anys no s'haurà de construir més pisos.

A l'altra banda i és la indústria, que l'estudi mostra que «s'ha presentat un deteriorament de l'activitat en conjunt més contingut que la resta de sectors», on es va arribar a una davallada del 9,6%. Tot i així, les perspectives no són gaire agradables. L'indicador de clima industrial va tornar a recular, aquest cop fins deu punts menys, i va assolir un nivell de 41 punts en negatiu.

En el comerç minorista, la taxa de caiguda de xifres de vendes s'ha estabilitzat, i ara presenta un 12%. A l'hoteleria, en canvi, la davallada ha sigut del doble que a l'exercici anterior i es va quedar en un 13,4%. Si que va destacar Pantebre que el nombre de turistes encara és prou positiu, però que el sector està patint que aquests visitants tenen menys diners i es queden menys dies al país. Rebaixant-se així les estades als hotels i amb un decreixement dels ingressos.

Motius pels que Pantebre, amb la situació internacional «molt feble» que es pateix i afecta a Andorra, al 2012 «continuarem en recessió» i que fins i tot pot acabar sent un any encara pitjor. El gran culpable, va afirmar, és l'escassetat de demanda. «Necessitem estimular-la, sense oblidar mesures necessàries en la contenció del dèficit», va explicar. Dues accions que difícilment es poden compaginar.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT