PUBLICITAT

Els colliters venen la meitat de la producció al millor preu

  • El preu de la collita de l'any passat, d'un total de 245 tones, pot oscil·lar de 3,9 milions a 4,5 milions d'euros
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una productora penja les mates perquè perdin tota la humitat i s'assequin Foto: TONY LARA

El president de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra (APRA), Xavier Coma, va manifestar ahir a EL PERIÒDIC que la classificació de la collita de l'any passat «ha anat molt bé, pràticament la meitat, més del 48%, ha estat qualificada de primera categoria, mentre que l'any passat no vam arribar al 29%». I va afegir que per tant, el preu també és més interessant «la diferència de preu hi és com més bona qualitat produïm». Coma va atribuir la qualitat de la collita a la meteorologia que l'any passat «va ser més benigne no vam tenir tantes pedregades com l'any anterior», i també, «a poc a poc, es va notant una millora no només del cultiu sinó també en la manipulació posterior des de la recollida fins a la manera de penjar-lo i assecar-lo». La venda de la collita del 2011 es va acabar el passat divendres, 20 d'abril.

La Borda Mateu, a Santa Coloma, va ser l'escenari de l'anar i venir singular de camions, camionetes i tot terrenys amb remolc. La delicada operació de pesar i qualificar les fulles va començar deu dies abans. Antoni Servat, director de la fàbrica Laudor, va ser l'encarregat de classificar les 245 tones que els productors de tot Andorra van portar-hi. El president de l'APRA, però, no va voler precisar el preu de la collita«no tenim encara els comptes per poder avançar-la, tot i que ara ja no és res de l'altra món, considerem que és un tema sensible». De fet, els temps en què cultivar tabac era la panacea han quedat enrera. El sector va començar a preocupar-se per la sostenibilitat del cultiu, el 1996 en plena febre productora i importadora per part dels fabricants. També va ser el moment en què les fronteres d'Andorra van estar més que mai vigilades pels efectius de seguretat dels països veïns, no és cap secret que també eren els dies més productius per al contraban...

Cultiu insubstituïble / Sigui com sigui, els pagesos van decidir fer la mitjana de la collita que resultava del període comprès entre el 1990 i el 1996, tret del 1993 en què es va produir una desviació. El resultat va reduir-los la collita a 1.000 tones anuals. Fins aleshores tot i que la quantitat pactada amb els fabricants era menor, 850 tones, també s'acceptaven els excedents que repercutien en el preu final de tota la collita. Després d'aquesta primera reconducció, el 2000, es va tornar a reduir la collita d'un 50%, passant a 500 tones i el 2007, un 25% més fins arribar a les 245 tones actuals. Xavier Coma també va matisar ahir que «tot i que ens hem autoregulat, els productors estem molt preocupats pel futur del tabac perquè no podem inventar gaires coses més». Si cultivar-lo potser ja no és tan interessant des d'un punt de vista lucratiu, «eren uns altres temps i no hi havia límits; avui som un sector que s'ha autoregulat» va explicar tot i afegint que «hem de pensar, però, que el tabac no és substituïble, els altres cultius poden ser complementaris però mai seran alternatius». De fet, regulant-se el sector «ha alliberat terres per a d'altres cultius i ja no produïm excedents».

El preu de la collita / Si el president de l'APRA no va voler revelar el preu de l'última collita, entre altres coses perquè encara no s'havia acabat de fixar amb els fabricants, fonts properes als colliters van explicar ahir que la collita del 2010 es va pagar a 18,54 euros el quilo de tabac de primera qualitat, 17,17 euros el de segona i 15,24 euros el de tercera. El tabac pedregat també es va classificar en tres categories més, de menys a més malmès. Així el preu del tabac pedregat de la collita del 2010 va ser de 15,75 euros el quilo per a les fulles més senceres, i entre 14,33 i 13,50 euros el quilo per a les fulles més malmeses. En quant al tabac groc que els pagesos s'esforcen en eradicar de les collites, el preu va ser de 15,75 euros el quilo. Els preus traduïts a la collita del 2011, aboquen una venda de 119,56 tones a 2.216.642 euros. La resta, 125,44 tones podria anar de 2.153.804 euros, al preu de segona categoria, a 1, 7 milions d'euros, al preu més baix. L'APRA té censats 441 productors de tabac que no produeixen la mateixa quantitat. Així, un colliter que hagi produït 1 tona de la millor categoria pot rebre 18.540 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT