PUBLICITAT

Els pagesos aposten per la qualitat i les bones pràctiques

GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una família en plena collita, recollint les mates que s'han tallat Foto: ÀLEX LARA

El president de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra (APRA) Xavier Coma, també va afirmar ahir que «ja fa molts anys que el pagès demanava quantitat, però avui ja no és el cas i es prima la qualitat». Coma es va mostrar satisfet per la classificació de la collita «aquest any gairebé la totalitat s'ha enviat a França per transformar-la en tabac per a mastegar que s'exporta a Estats Units». I tot i que l'exportació del tabac andorrà no depengui directament dels pagesos, Coma afegeix que «estem contents que el destí final del que produïm sigui el consum i no la destrucció» i afegeix «s'ha acabat llençar el tabac. És una satisfacció que el fruit del nostre treball tingui una utilitat». El president de l'APRA i productor, també va explicar que molta gent «té al cap que el tabac es crema perquè veuen algun remolc que va cap al forn incinerador, però no es tracta de tabac sinó dels troncs sense fulles». Aquest residu, l'únic que es destrueix, actualment també és aprofitat per alguns pagesos, «alguns de nosaltres el triturem i en fem adob».

El tabac, planta de creixement ràpid, es va introduir a Andorra a finals del segle XIX a les cases pobres. Coma explica que el cultiu ha perdurat «perquè estem en un país en què els mesos de clima dolç són limitats i el tabac s'adapta molt bé». Ara, la preocupació dels pagesos ja no és tan repartir-se'n el lucre com ser vigilants per millorar-ne la qualitat. «Estem preocupats pel anomenat tabac decolorat, que tot i ser de la mateixa varietat, presenta una tonalitat més groguenca i que també ha estat menor en la collita de l'any passat, 3,9% en lloc del 6% de la collita del 2010».

Coma explica que «el problema més greu que presenta no és per al productor sinó per als transformadors; per això l'hem de vendre com un tabac de mala qualitat». Per solucionar el problema l'APRA està treballant amb els fabricants «a veure si entre tots en descobrim l'origen, ja que no arrenca ni d'una zona precisa, ni d'un assecador precís ni d'una llavor precisa».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT