PUBLICITAT

Preveure per prevenir l'al·lèrgia

  • Els departaments de Salut i Medi Ambient han posat en marxa un sistema d'informació i alerta dels nivells pol·línics H Aquesta eina permet les persones al·lèrgiques evitar la simptomatologia
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Casals i Rossell presenten, ahir, la nova eina d'informació i alerta sobre els nivells de pol·len Foto: ÀLEX LARA

Ja ha començat el control dels nivells de pol·len al país. Els tècnics del departament de Medi Ambient recullen setmanalment les mostres que recull el captador instal·lat al terrat de l'Escola Andorrana d'Escaldes-Engordany, i el laboratori central de Salut Pública en fa el comptatge. Aquesta feina permet a la població conèixer els nivells reals dels diferents pòl·lens presents, doncs els resultats s'introdueixen a la pàgina web www.aire.ad. A més, gràcies a la col·laboració del Réseau National de Surveillance Aérobiologique i la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, es poden tenir prediccions de l'evolució dels nivells pol·línics.

«Aquesta eina comença a ser indispensable», va manifestar el director de Salut i Benestar, Josep Maria Casals, durant la presentació de la campanya de control dels nivells pol·línics, doncs cada vegada són més les persones que pateixen al·lèrgies, per a qui disposar de la informació que facilita el web per saber els nivells de pòl·lens presents és «molt important» perquè així poden «actuar de manera preventiva, iniciar el tractament prescrit i evitar els símptomes». També s'informa dels nivells d'altres al·lergògens, com són les espores d'alguns fongs.

D'entrada, el web informa de les concentracions de pol·líniques per les diferents espècies i en una escala de l'1 al 5, i també inclou una explicació dels pòl·lens que es poden trobar al país. Així mateix, també inclou un «calendari pol·línic» que permet veure quan es troben les majors concentracions de pòl·lens per cada espècie al llarg de l'any –val a dir que aquest correspon al de les dades de Vielha, per ser una regió propera i de característiques més o menys similars. L'any vinent ja es disposarà del calendari corresponent a Andorra, que permetrà afinar la predicció.

Avisos personalitzats

El web també compta amb un apartat d'alertes i avisos. Des d'aquí, i des de l'inici de la secció referent als pòl·lens, es poden configurar alertes personalitzades. El sistema envia avisos per via correu electrònic quan els nivells de concentració dels pòl·lens dels quals es vol rebre informació varien. A més, també es pot acotar les zona d'interès. Així, a més de rebre alertes per Andorra, també es pot tenir informació dels nivells pol·línics de Catalunya i de diferents regions franceses.

De la mateixa manera, hi ha la possibilitat de descarregar-se una aplicació a l'escriptori de l'ordinador o al telèfon mòbil que informa dels nivells de pòl·len d'interès i inclou «consells genèrics i pràctics» per als afectats d'al·lèrgies per evitar una simptomatologia més greu, tal com va explicar el director del departament de Medi Ambient, Marc Rossell.

Aquest programa de control i alerta dels nivells pol·línics és una mostra del treball coordinat dels departaments de Medi Ambient i de Salut i Benestar, i en col·laboració amb institucions veïnes. Han estat aquestes les que han assessorat Andorra de la metodologia a seguir. Seguint els seus consells s'ha instal·lat un únic captador de pòl·lens al terrat de l'Escola Andorra d'Escaldes-Engordany. A l'estar situat a la vall central es dóna informació d'on es mou la majoria de la població, sense oblidar la gent que pugui visitar el país. Aquest aparell recull mostres en un filtre en forma de cinta que permet el comptatge fraccionat per franges horàries, malgrat els comptatges es facin setmanalment.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT