PUBLICITAT

Les retallades arriben al Consell General al maig

  • La mesura afectarà tots els càrrecs electes i també als organismes depenents
ÈLIA ORTS / EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

La Sindicatura va portar, ahir, a la Junta de Presidents, la proposta per contenir la despesa en matèria de personal al Consell General. Aquesta passa per aplicar els mateixos criteris que s'apliquen als treballadors de l'Administració General als empleats, i també als càrrecs electes, de la institució parlamentària. La potestat per aplicar les retallades als treballadors correspon a la Sindicatura, que ho acordarà en una propera reunió, i entenent que els grups parlamentaris ja s'han manifestat a través de la Junta de Presidents, les retallades seran efectives ja en la nòmina corresponent al mes de maig també per als càrrecs electes.

Va ser el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, qui va informar de «l'acord» de la Junta, tot i reconèixer que els socialdemòcrates «no s'han pronunciat en relació a aquest punt». Des de l'oficina parlamentària de Jaume Bartumeu es considera imprudent i irrespectuós fer públic el seu posicionament fins que la Sindicatura no prengui la decisió. Baró, però, va apuntar que amb l'acord de la Junta de Presidents «ja hi ha bases materials per desenvolupar la proposta».

Des de Demòcrates per Andorra, Baró va justificar la mesura per «un criteri de coherència», doncs si uns han de fer l'esforç, «era gairebé obligat aplicar-ho» als altres, tot i que els treballadors del Consell General no gaudeixen de l'estatut funcionarial.

Les retallades no afectaran només als treballadors i als consellers –que «d'alguna manera o altra afectaran als 28 consellers», encara que estiguin a mitja jornada i la seva retribució no arribi als 3.000 euros, xifra a partir de la qual s'apliquen les rebaixes, doncs proporcionalment estarien per sobre–, sinó que també es té la intenció que siguin d'aplicació per als organismes que depenen del Consell General, és a dir el Tribunal de Comptes, el Raonador del Ciutadà i l'Agència Andorrana de Protecció de Dades.

Val a recordar, aquí, que part de les mesures de contenció de la despesa de personal ja s'apliquen des de principis d'any al Consell General, doncs els sous d'entre 2.000 i 3.000 euros es van congelar i no se'ls ha aplicat l'increment de l'IPC. De la mateixa manera, els síndics ja es van rebaixar el 12% la seva retribució i les assignacions als grups parlamentaris van experimentar una retallada del 10%.

RECURSOS DAVANT LA BATLLIA / En relació als recursos que bona part dels sindicats de les administracions públiques han fet davant la Batllia contra la llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal, Baró va voler deixar clar que quan el Govern i el grup que li dóna suport decideixen tirar endavant la llei «és perquè considerem que té tot el sentit jurídic». En tot cas, si els tribunals ho veuen diferentment, s'acceptarà la resolució un cop aquesta sigui ferma, va manifestar el president del grup demòcrata.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT