PUBLICITAT

Les opcions directes del judo per ser als Jocs són remotes

  • Matemàticament, només Risco podria sumar punts a l'Europeu, tot i que sempre hi és l'opció ?wild card'
R. MORA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dani Garcia, contra Diaz en el Trofeu Vila que va vèncer dissabte passat. Foto: ÀLEX LARA

La cosa està complicada, o molt més que això, si el judo vol tenir representació als Jocs Olímpics. Amb les dades a la mà, només matemàticament Èric Risco (+100kg) té opcions de sumar els punts necessaris, i només per la via europea, però això només seria possible si el jove judoca de l'Hantei es proclama campió d'Europa en els pròxims campionats que es disputen aquesta mateixa setmana a la localitat russa de Chelyabinsk. Així doncs, les opcions són més que remotes: matemàticament inexistents per a Laura Sallés (-63kg) i Dani Garcia (-66kg) i només possibles per a Risco, perquè necessita sumar més de 124 punts i hi ha en joc 180. En tot cas, sempre quedarà la tercera via, la de la ‘invitació olímpica', demanades com estan per part andorrana les tres wild card a Risco, Dani Garcia i Laura Sallés.

¿QUINES SÓN LES VIES PER ACCEDIR-HI? / Hi ha tres vies per anar als Jocs de Londres del pròxim estiu. La tercera és la ja dita wild card, i les altres dues són les que donen l'opció al tatami a base de punts que se sumen des del maig del 2010 fins aquest abril de 2012. Una és pel camí mundial, i l'altre és l'europeu. En total, en son 352 places repartides en un 66% per homes i un 33% per dones. De la classificació mundial, hi van els 22 millors homes per cada pes i 14 en dones, el que fa una xifra total de 154 homes i 98 dones. Després d'això, hi ha 100 places per als continents, de les quals a Europa li corresponen 25 (14 homes: dos per categoria i que no estiguin classificats per via mundial), i les 11 primeres dones de la llista europea per puntuació global de totes les categories. Això, sumat a les 14 places per al país amfitrió dels Jocs, més les 20 wild cards que es donen, completen els 386 olímpics en judo.

¿COM FUNCIONEN LES PUNTUACIONS? / En l'última competició que servirà per completar el rànquing, el Campionat d'Europa d'aquesta setmana a la localitat russa de Chelyabinsk, cada judoca pot sumar un màxim de 180 punts, que serien per a qui fos campió absolut en la seva categoria, sent 108 per al segon classificat, 72 per als tercers, 36 per al cinquè, 28 per als setè, 20 punts per als que arribin a 16ns de final, i 12 per als que es quedin en 32ns. A partir d'aquí, només sumarien 8 punts per combat guanyat i 2 per participació.

¿QUINA ÉS LA SITUACIÓ DELS TRICOLORS? / Amb aquestes dades a la mà, només Risco té opcions matemàtiques, i exclusivament per via europea. L'andorrà suma 4 punts, en la classificació continental és en la 872a posició, i el segon, que és qui dóna accés directe, és l'islandès Tormodur Jonsson, que en suma 128. Risco està, per tant, a 124 punts quan en joc hi ha 180. Ara bé, hauria de ser campió d'Europa per sumar això. Amb tot, cal destacar que el rànquing europeu és molt volàtil, perquè si un altre islandès superés Jonsson, llavors tot canviaria, i això, segons les fonts consultades, no se sabrà fins la setmana vinent, quan la federació internacional hagi actualitzat dades. En el rànquing internacional, Risco no té res a fer: és el 140, a 298 punts del 22è lloc que dóna el bitllet, en mans ara del letó Vladimirs Osnachs, que té 302.

Aquesta situació d'impossibilitat matemàtica és la de Garcia i Sallés, però tant en la via mundial com europea. Garcia suma 42 punts, és el 105 mundial i té el bitllet a 250 punts (el 22è és el canadenc Sasha Mehmedovic amb 292). Per via continental, tot depenent dels moviments que hi hagi a darrera hora a Rússia, és en la 358a posició, quan el segon classificat és el georgià Lasha Shavdatuashvili, que en suma 240, de punts, i per tant Garcia és a 198, lluny dels 180 que queden en joc.

Sallés, per la seva part, té 18 punts i és 109a del rànquing mundial, estant a 414 punts de la 14a que dóna la plaça olímpica, la brasilera Mariana Silva, que en suma 432. Pel que fa a la via continental, les opcions tampoc no existeixen per a l'andorrana, ja que és la 547a i hauria de superar la portuguesa Yahima Ramirez, que té 330 punts.

GARCIA, EL PRIMER EN COMPETIR / Dani Garcia serà el primer andorrà en entrar en competició en els Campionats d'Europa. Ho farà dijous, mentre que Laura Sallés ho farà divendres i Èric Risco dissabte, tots en el mateix horari: 12.00 hora local, 07.00 hora andorrana.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT